Sudbine

"Ispustili su bebu i počeli da se smiju" Tijaninom djetetu je stalo srce, a onda je u sali za porođaj preživjela AKUŠERSKO NASILJE

Porodilja Tijana Radonjić ispričala je kakvo je iskustvo imala kada je otišla u porodilište u 34. nedjelji trudnoće jer je shvatila da nešto nije u redu.

"Ispustili su bebu i počeli da se smiju" Tijaninom djetetu je stalo srce, a onda je u sali za porođaj preživjela AKUŠERSKO NASILJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Rekao mi je da sam debela, da nisam normalna. Uporedio me je sa krmačom. Vikali su na mene. Legla mi je na stomak i silom izgurala bebu. Posljednjih dana u medijima čitamo mnogo o lošim iskustvima i upomenama koje su neke žene donijele zajedno sa bebom iz porodilišta. Pojava ima i ime akušersko nasilje – počinje svoju priču Tijana.

Kada je otišla u porodilište, odmah je, kaže, po reakcijama ljekara, shvatila da se nešto strašno dešava. Ubrzo su joj saopštili da beba nema srčane radnje. Upućena je u salu za porođaje gdje je dugo, kaže, bila sama.

Pročitajte još

Saopštili su joj da u ovakvim situacijama carski rez nije praksa, a najgore je uslijedilo kada je doktoru, koji je došao da joj da epiduralnu anesteziju, rekla da je novinarka. Tada su, kaže, uslijedile uvrede, piše Kurir.

– Svi vi novinari, tužioci i sudije ste šljam ovog društva, ne mogu ni da zamislim kako ste došli do svojih funkcija, kako bi društvo bilo ljepše i srećnije da vi ne postojite – priča Tijana Radonjić.

Ostala je sama u sali, iako je porođaj počeo. Poslije 20-ak minuta došli su svi, ali ubrzo je uslijedio novi šok.

– Bebu su ispustili iz ruke i počeli da se smiju. Nisam znala da li sam u horor filmu ili šta se dešava oko mene, ali taj smijeh i ovog trenutka utiče da se zaledim – dodaje Tijana.

Tijanino iskustvo nije usamljeno, kažu u Centru za mame. Porođaj nije prijatno iskustvo, kažu žene, primedbe se samo nižu.

– Prvenstveno su se žalile na odnos osoblja prema njima, mnoge nisu znale ni ko je osoba koja ih pregleda, niti koja je njihova pozicija, do toga da uslovi u porodilištima što se tiče odnosa prema njima nisu bili dobri – navodi Jovana Ružić iz Centra za mame.

Marina Mijatović, stručnjak za medicinsko pravo, kaže da je najčešća pritužba loš odnos prema porodiljama. Dodaje, ljekari koji se ovako ponašaju mogu dobiti opomene, novčane kazne, čak im se može oduzeti licenca. Bitno je prvo obratiti se direktoru zdravstvene ustanove.

– Ima dosta postupaka, ali žene žele sve da zaborave, dosta je neprocesuiranih prijava – ističe Marina Mijatović.

I Tijana i neke druge mame nerado se sjećaju svega i uvek iznova postavljaju isto pitanje: da li je moguće da se u ovakvim situacijama ljudi ponašaju tako neljudski? A za sistem ostaje pitanje: da li sve mora da ostane na porodiljama ili ovakve situacije mogu da prijave muževi, porodica, a što da ne i kolege.

Akušersko nasilje ozbiljna kvalifikacija

Doktorka Branka Nikolić iz Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” naglasila je da nije u poziciji branioca svoje akušerske profesije niti da suspenduje veoma ozbiljnu kvalifikaciju akušersko nasilje.

– Ukoliko se pokaže da se radi o neprofesionalnom ponašanju, o narušavanju profesionalnog kodeksa morala nestručnosti, naravno da pokrećemo postupke i to radi svaka ozbiljna ustanova – naglasila je Nikolićeva.

Nada se da će Lekarska komora i Srpsko lekarsko društvo sa svojim pravnim timom da se potrudi da definiše akušersko nasilje zato što poslije njega, kako je ocijenila, dolazi na red hirurško, dolaze svi oblici nasilja u medicini.

– Slušajući, uz dužno poštovanje, subjektivni doživljaj, nečeg što se objektivno desilo u porođaju, što je doživljeno kao strašna trauma ili akušersko nasilje epiozotomija ili pomoć pri porođaju vakum ekstrakcija ili to što se zove guranje, što mi u akušerstvu zovemo pomoć treće ruke koja postoji u svim knjigama, ja moram da kažem, ja bih to branila na svakom mjestu, mi učimo iz knjiga i od naših kolega. Naravno da u tim okolnostima moramo da se držimo isključivo pravila struke – objasnila je Nikolićeva.

Prihvati notifikacije