Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZDVOJENO 400.000 KM Lopare dobijaju centar za bazičnu rehabilitaciju

Regioni
Autor:

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Dom zdravlja Lopare dobiće centar za bazičnu rehabilitaciju, novi objekat od 240 metara kvadratnih, za čiju je gradnju izdvojeno 400.000 KM.

U ovoj ustanovi rekonstruišu i postojeće prostorije, u kojima do kraja godine, namjeravaju otvoriti centar za mentalno zdravlje. Zahvaljujući projektima, vrijednim više stotina hiljada maraka, koje realizuju uz pomoć lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske, ali i ambasada Švajcarske i Turske u BiH, ova zdravstvena ustanova svrstava se među uspješnije u Srpskoj.

Direktor loparskog Doma zdravlja Želimir Nešković podsjeća da zdravstvenu zaštitu na području ove majevičke opštine ostvaruje oko 10.000 osiguranika. Kaže da registruje sve više oboljelih, što su posljedice posttraumatskih prilika, izazvanih minulim ratom, ali i teškog socijalnog i materijalnog stanja. Na poboljšanju zdravstvene zaštite, mora se, naglašava Nešković, stalno raditi.

– U okviru naše zdravstvene ustanove radi sedam timova porodične medicine, Služba hitne pomoći, Služba za laboratorijsku i biohemijsku dijagnostiku, Služba za radiološku dijagnostiku, Higijensko-epidemiološka služba, Stomatološka služba, kao i ambulante porodične medicine u Priboju, Mrtvici, Piperima i Bobetinom Brdu. Zapošljavamo 67 radnika. Ponosni smo na veliki broj mladih, školovanih ljudi, koji se permanentno edukuju i prate svjetska dostignuća u medicini – kaže Nešković.

On najavljuje i nabavku savremenog ultrazvučnog aparata za širi spektar specijalističkih pregleda vrijednosti 50.000 KM, koje su obezbijedili opština Lopare i njeni građani, privredni subjekti regije Semberije, Majevice i Posavine i ova ustanova.

– Ne bismo uspjeli bez podrške Vlade Republike Srpske, nevladinih organizacija, ali i dijaspore. U prethodnoj godini sopstvenim novcem izgradili smo mrtvačnicu, garažni prostor za pet vozila i nabavili još jedno sanitetsko vozilo – naveo je Nešković.

Osim značajnih materijalnih ulaganja, kao važne uspjehe tokom prethodne godine navodi i organizaciju brojnih besplatnih preventivnih pregleda širom opštine.

– Uočeno je da je veliki broj mještana majevičkih sela zdravstveno zapušten, da ne vode dovoljno računa o prevenciji, da na dijagnostičke procedure dugo čekaju, da je velikom broju njih zdravstvena zaštita nedostupna. Pošto je područje opštine Lopare od 300 kilometara kvadratnih veoma razuđeno, a pojedina majevička sela udaljena više desetina kilometara od Doma zdravlja, područne ambulante, te organizacija preventivnih pregleda su veoma značajni, jer omogućavaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima i u najudaljenijim područjima – objašnjava Nešković i navodi da od februara pacijenti dobijaju usluge logopeda i psihologa.

Konsultativni pregledi

Direktor Doma zdravlja Želimir Nešković ističe da rade konsultativne preglede ljekara iz bolnice „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine, subspecijalista i specijalista pedijatara, ginekologa, ortopeda, vaskularnog hirurga, urologa i neurologa, kao i endokrinologa.

– Na taj način omogućavamo i olakšavamo korisnicima zdravstvenih usluga sa područja Lopara da ne moraju ići 50 kilometara do najbližeg bolničkog centra – kaže Nešković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO