Kultura

JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA UMJETNOST Najmanje 70 artefakata isprskano uljem

Iako se smatra jednim od najvećih napada na umjetnost i antikviteta, bile su potrebne dvije nedjelje kako bi se saznalo da se u muzejima u Berlinu dogodio napad.

JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA UMJETNOST Najmanje 70 artefakata isprskano uljem
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Najmanje 70 artefakata isprskano je uljanom tečnošću na Muzejskom ostrvu u Berlinu, mjestu koje je na Uneskovoj listi svjetske baštine i koje je dom za čak pet poznatih muzeja, navodi BBC.

Napad se dogodio trećeg oktobra, na dan njemačkoj reujedinjenja.

Njemački mediji spekulišu da li su možda desničarski teoretičari zavjere uključeni u ove incidente.

Atila Hildman, koji je širio teorije zavjere o epidemiji korona virusa, takođe je tvrdio da je jedan od pet muzeja “Pergamon”, “dom Sotone”.

Berlinska policija objavila je detalje o napadu, 17 dana nakon što je najmanje jedan napadač targetirao drevne egipatske sarkofage, kamene skulpture i slike iz 19. vijeka.

FOTO: HAYOUNG JEON/EPA
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Zašto je sve bilo toliko dugo u tajnosti nije poznato, a priča je potvrđena tek kada su list Die Zelt i radio Deutschlandfunk objavili vijest o tome. Takođe, nijedan drugi muzej nije obavješen da postoji neki rizik.

Istražitelji su poslali mejl svim posjetiocima koji su kupili karte na dan napada, tražeći od njih informacije. Tvrde da je istraga u toku neko vrijeme, ali da javnost nije obavještena “iz strateških razloga”.

Koji muzeji su pogođeni?

Uljana tečnost bačena je na desetine artefakata i donijela je oštećenje i vidljive mrlje. Jedan radnik muzeja rekao je za Berliner Morgenpost da je većina oštećenja površinska.

Među tim muzejima nalaze se “Pergamon”, koji je dom za obnovljeni “Pergamon” oltar, koji je podigao kralj Eumen II u 2. vijeku prije nove ere. Pergamon je bio starogrčki grad u današnjoj Turskoj.

I skulptura iz devetog veka takođe se našla na udaru, zajedno sa 3D verzijom ovog oltara.

Meta su bili i muzeji “Neues”, “Alte Nationalgalerie” i drugi. U “Neuesu” se nalazi bista Nefertiti.

Inače, ovo Muzejsko ostrvo je bilo meta napada i ranije.

Policija istražuje motiv uništavanja drevnih artefakata

U martu 2017. godine, veliki, zlatni novčić vrijedan četiri miliona dolara ukraden je tokom noći iz muzeja “Bode”.

U februaru su uhapšeni čuvar i dva rođaka zbog krađe novčića sa likom kraljice Elizabete II, ali taj predmet nije nađen.

Pročitajte još

Motiv najnovijih napada nije poznat i ne zna se da li ima veze sa obilježavanjem Dana ujedinjenja.

Njemački mediji ipak šire poruku Atile Hildmana i o tome šta je govorio u vezi sa pomenutim oltarom.

U avgustu, dok je muzej i dalje bio zatvoren zbog epidemije korona virusa, opisao je oltar “centrom globalnih satanista i korona kriminalaca”, prenosi Telegraf.