Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JEDNOGLASNA ODLUKA Nastavlja se isporuka vode Sarajevu, ali bez smanjenja cijene za građane Pala

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Skupština opštine Pale jednoglasno je danas usvojila odluku o davanju saglasnosti Vodovod i kanalizacija a.d. Pale za potpisivanje ugovora o isporuci vode Kantonu Sarajevo.

Skoro dvočasovna sjednica danas je protekla kroz niz diskusija i rasprava o načinu i cijeni isporuke, a počela je prijedlogom Kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) da se i građanima Palama smanji cijena vode po kubnom metru, što nije naišlo na razumijevanje kod odbornika skupštinske većine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je važno to što su nakon obuhvatne rasprave na današnjoj sjednici, odbornici iz redova opozicije shvatili da je iz ekonomskog aspekta potrebno korigovati cijenu vode, koju paljanski vodovod prodaje sarajevskom vodovodu.

– Sarajevski vodovod je obezbjedio određene količine vode i jednostavno zbog ekonomskog aspekta je tražio korekciju cijene vode sa “Jahorinskih vrela”. Ona je danas dozvoljena sa 50 feninga na 38 feninga po kubnom metru i mislimo da je to jedna cijena po kojoj paljanski vodovod može da funkcioniše onako kako treba – kaže Jugović.

Jugović dodaje da ovim putem JP “Vodovod i kanalizacija” Pale može obezbjediti repro materijal za svoje potrebe, uštediti i smanjiti gubitke vode na području cijele opštine, kao i tražiti mogućnost za korigovanje cijene građanima.

Na današnjoj sjednici rečeno je da je ovom prilikom došlo i do korekcije cijene vode pojedinim privrednim subjektima iz oblasti turizma, poput Ski centra “Ravna planina”.

– Radi se o isporuci vode za Ski centar “Ravnu planinu”, koja će se koristiti isključivo i za održavanje jezera i ona ujednačena sa cijenom isporuke za Olimpijski centar “Jahorina”, i ona iznosi 25 feninga po kubnom metru – kaže Jugović i dodaje da je to korektna odluka.

Zbog ove odluke da se smanji cijena vode koja se isporučuje sarajevskom vodovodu, JP “Vodovod i kanalizacija” Pale će imati i smanjenje prihode za oko 300.000 KM.

– Zarađivali smo oko milion maraka u ranijem periodu, a sad ćemo imati priliku da inkasiramo oko 700.000 KM – dodaje Jugović.

Međutim, on tvrdi da ova odluka neće uticati na smanjenje broja zaposlenih u paljanskom vodovodu, niti će doći do smanjena plata zaposlenim radnicima.

– Vodovod zapošljava oko 100 radnika i apsolutno redovno izmiruje svoje obaveze i isplaćuje plate zaposlenim radnicima. Ove cijene neće uticati, niti će doći do otpuštanja radnika, smanjenja plata ili doprinosa, nego će samo biti jedan stabilniji oslonac preduzeću – tvrdi Jugović.

Šef Kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) Nikola Blagojević novinarima je rekao da je današnja rasprava potrajala duže nego očekivano iz razloga što nisu bili dovoljno pripremljeni za održavanje sjednice, a najveći razlog tome bio je nedostatak materijala.

– Tokom diskusije dobili smo potvrdu onoga što smo govorili u martu, a to je da će naše vodovodno preduzeće se naći u problemu ukoliko se raskine saradnja sa sarajevskim vodovodom – kaže Blagojević i dodaje da su tokom današnje sjednice shvatili važnost prodaje vode Sarajevu.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Blagojević ističe da su danas podržali odluku da se realizuje novi ugovor sa KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo po smanjenoj cijeni, te da su uspjeli da smanje cijene za OC “Jahorinu”, Ski centar “Ravnu planinu”, osim samim građanima Pala.

– Ostaje nam žal zbog neusvajanja našeg prijedloga da se smanji cijena vode za građane Pala, koju nisu podržali odbornici skupštinske većine, i ispalo je da mnogo više mislimo o drugima nego o našim građanima – kaže Blagojević.

Šef Kluba odbornika DEMOS-a Miroslav Simović, iz čije stranke je i direktor “Vodovoda i kanalizacije” Pale Dejan Kojić, čestitao je rukovodstvu preduzeća i opštine Pale, kao osnivača, na postignutom dogovoru sa sarajevskim vodovodom tvrdeći da se radi o dobrom djelu.

Simović je svjestan da će paljanski vodovod sada poslovati sa umanjenim prihodom zbog niže cijene vode glavnom gradu BiH, ali smatra da je ovaj ugovor dobra stvar za samu stabilnost preduzeća i dalji rad.

Kad se radi o prijedlogu Kluba odbornika SDS-a da se smanji cijena vode građanima Pala, Simović podsjeća da je upravo bivši načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević (SDS) 2013. godine donio odluku o povećanju cijene vode za građane ove opštine, te smatra da takva diskusija danas ne bi vodila nigdje.

Odbornik Partije demokratskog progresa (PDP) Vladimir Lučić da je potrebno pronaći rješenje za ovaj problem oko isporuke vode i smanjenja prihoda u paljanskom vodovodu, te dodao da su oni predlagali određene mjere zaštite u Nacrtu ugovora, koji se dotiče preduzeća da se ne bi smanjila količina vode koja je ugovorena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO