Biznis

Jeftiniji dizel i benzin: Građane će obradovati nova cijena goriva na pumpama

Stigle su nove cijene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati oko 3,35 KM, a litar benzina evropremijum BMB biće 3,26 KM.

Jeftiniji dizel i benzin: Građane će obradovati nova cijena goriva na pumpama
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nove cijene goriva biće na snazi do sljedećeg petka 24. maja. U odnosu na prošlu nedjelju, dizel je pojeftinio za 0,03 feninga dok je benzin pojeftinio za 0,05 feninga.

Podsjetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbijedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija, navodilo se u zvaničnom saopštenju.

Raste cijena nafte u svijetu

Prema podacima sa berzi, cijena sirove nafte je porasla na 79,128 dolara, a cijena nafte Brent na 83,263 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po cijeni od 29,500 evra za megavat-sat.

Globalni rast potražnje za naftom usporava

Globalni rast potražnje za naftom će u 2024. usporiti sa 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 1,1 milion bpd, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u majskom izvještaju.

Prognoza za 2024. je smanjena za oko 100.000 bpd u odnosu na prethodnu aprilsku procjenu pošto IEA smatra da se rast potražnje za naftom vraća svom istorijskom trendu nakon ekstremne nestabilnosti u godinama pandemije i rata u Ukrajini.

Kako se navodi, slaba industrijska aktivnost i blage zimske temperature su smanjile potrošnju energenata u prvom kvartalu 2024, posebno u Evropi.

Pročitajte još

IEA očekuje da će rast globalne potražnje za naftom u 2025. iznositi 1,2 miliona bpd, navodi se na vebsajtu organizacije sa sjedištem u Parizu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem majskom mjesečnom izvještaju, koji je objavljen juče, navela da očekuje rast potražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i dodatni rast potražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju se dakle znatno razlikuje od najnovije procjene naftnog kartela OPEK, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu