Svijet

Još jedna optužnica protiv Trampa: Ovo je četvrta u nizu, a evo za šta ga sada terete

Protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa podnesena je rekordna četvrta optužnica za kriminalna djela i zločine počinjene u vezi s predsjedničkim izborima 2020. godine.

DONALD TRAMP
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Posljednja u nizu optužnica dolazi iz savezne države Džordžije i podnijela ju je okružna tužiteljka u okrugu Fulton Fani Vilis nakon istrage koja je trajala nešto više od dvije i po godine. Pored Donalda Trampa optuženo je još 18 osoba, među kojima se posebno ističu nekadašnji tužilac protiv mafije, gradonačelnik Njujorka i jedan od nekad najomiljenijih političara u SAD Rudolf Rudi Giuliani te Mark Meadovs, bivši šef ureda Donalda Trampa dok je obavljao dužnost predsjednika.

-Optužnica na 98 stranica navodi 19 optuženih i ukupno 41 krivičnu tačku. Svi optuženi optuženi su za reketiranje, koje se koristi za gađanje pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i za koje je zaprijećena kazna do 20 godina zatvora. Trump i drugi optuženi optuženi u ovoj optužnici odbili su da prihvate da je Tramp izgubio, te su se svjesno i namjerno pridružili zavjeri da se nezakonito promijeni ishod izbora u korist Trumpa – navodi se u optužnici.

CNN u svojoj prvoj analizi optužnice, koja je i najobimnija dosad protiv Trumpa, navodi i detalje onoga što se bivšem lideru SAD stavlja na teret.

-Bivši predsjednik Donald Tramp optužen je po 13 tačaka optužnice okruga Fulton, uključujući i optužbu za reketiranje zbog navodnog pokušaja da se nezakonito promijeni ishod izbora u Džordžiji 2020. godine. Lista od 13 optužbi uključuje i dodatne tačke za navodno davanje lažnih izjava i nagovaranje predsjednika Predstavničkog doma Džordžije i državnog sekretara Džordžije da prekrše svoje zakletve u decembru 2020. i januaru 2021. Tramp je optužen po šest tačaka za zavjeru s nekoliko drugih oko svoje kampanje za korištenje lažnih birača u Džordžiji. Druga optužba odnosi se na Trampa i advokata Džona Istmana koji su navodno podnijeli lažne dokumente u slučaju federalnog suda u Džordžiji u kom se tvrdi da su hiljade ljudi glasale nezakonito, iako to nije istina – navodi CNN.

Pročitajte još

Ovaj slučaj se dijelom odnosi i na telefonski poziv od 2. januara 2021. u kojem tadašnji predsjednik Tramp traži od državnog sekretara Džordžije Brada Rafenspergera, takođe Republikanca, da mu pronađe onoliko glasova koliko mu nedostaje kako bi pobijedio tadašnjeg kandidata za predsjednika Džoa Bajdena.

-Sve što želim je ovo: samo želim pronaći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo osvojili ovu državu, a preokret države je veliki dokaz za zemlju. Treba mi samo 11.000 glasova. Momci, treba mi 11.000 glasova. Okanite me se. Jednostavno nije moguće izgubiti Džordžiju. Nije moguće – rekao je tada Tramp.

Okružna tužiteljka Fultonu Vilis najavila je da želi svih 19 optuženika zajedno suditi, a Trampu i ostalima je dala do petka 25. avgusta u podne po lokalnom odnosno do 18 časova po centralnoevropskom vremenu da se dobrovoljno predaju sudu kako bi bili uhapšeni, procesuirani i kako bi se izjasnili o krivici pred sudijom za prethodni postupak.

Prvo pojavljivanje, izjašnjavanje o krivici, ali i kompletan sudski proces u Atlanti će se u jednom razlikovati od slučajeva u NJujorku, na Floridi i u Vašingotnu po tome što će u sudnici cijelo vrijeme biti prisutne kamere i biće omogućen uživo televizijski prenos te će američka i svjetska javnosti moći pratiti sve ono što se bude dešavalo u sudnici u Atlanti, prenosi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije