Magazin

Kad čujete šta je u pitanju, ZGROZIĆETE SE: Ovo je jedan od najprljavijih predmeta u kući, a treba da blista od čistoće

Znate li koji predmet u kući je jedan od najprljavijih, gdje se skuplja najviše prašine i kako treba dezinfikovati stvari? Američka Nacionalna sanitarna fondacija (NSF) objavila je ranije studiju koja je otkrila gdje se krije velika prljavština u kući.

kupatilo
FOTO: GEORGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zaključak je bio da su držači četkica za zube treći na listi najzaraznijih predmeta u kući. Savjet je da se ovi predmeti ispiraju toplom vodom i dezinfikuju dva puta u toku nedjelje.

Četkica za zube obavezno treba da bude postavljena uspravno. Američko udruženje stomatologa ne savjetuje da se na četkice stavlja bilo kakav poklopac. Razlog je- to je čini podložnijom za bakterije.

Četkica za zube u čaši
FOTO: APOLONIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kada je riječ o prašini, ona može da izazove određene zdravstvene probleme, poput iritacije kože, alergijske reakcije, rinitisa, astme ili ekcema. Jedno od takvih mjesta gdje se nalazi “skrivena” prašina jesu su ručke na plakarima i ormarićima, kao i kuhinjski elementi. Drške su često nepristupačne za čišćenje posebno kod rustičnog i stilskog namještaja. Kada se povuku te ručke, pa naši prsti ne budu čisti, prljavština se vremenom zalijepi za “masne” ručke.

Pročitajte još

Treba obratiti pažnju i na određene dodatke u svom domu poput jastuka, prekrivača ili drugih predmeta od poliestera koji se lako prljaju, a teško čiste. Visoka temperatura u veš mašini ih može oštetiti što otežava njihov održavanje, piše RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije