Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKO ZARADITI OD SUNCA Na jugu Srpske niču SOLARNE ELEKTRANE

Društvo
Autor:

Foto: shutterstock

Veliki broj sunčanih dana Hercegovci su počeli da koriste za male solarne elektrane, kojih je sve više u ovom dijelu Republike Srpske.

Solarni paneli su sve češći i na privatnim kućama i objektima od javnog značaja u hercegovačkim opštinama.

Nakon Bileće i Trebinja u naredne dvije godine solarni paneli bi trebalo da budu postavljeni i u Ljubinju. Za gradnju solarne elektrane u ovoj hercegovačkoj opštini zainteresovani su investitori iz Turske i Austrije. Vlada Republike Srpske je donijela odluku o dodijeli koncesije, u toku je priprema tenderske dokumentacije, a javni poziv bi trebalo da bude raspisan do kraja mjeseca.

Foto: shutterstock

Firma iz Turske je inicirala gradnju solarne elektrane početkom ove godine. Nova elektrana će biti izgrađena na površini od oko 80 hektara na izlazu iz Ljubinja prema Stocu. Vrijednost investicije je skoro 150 miliona KM, a instalisana snaga elektrane planirana je na 80 megavata.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić smatra da bi dobrobit od realizacije ovog projekta bila višestruka za malu i nerazvijenu opštinu.

– Dobit bi bila od koncesije na zemljište, a povratom novca od koncesije na električnu energiju procjenjuje se da bi se u budžet Ljubinja godišnje slilo od 400 do 500 hiljada KM – očekuje Krunić.

U Ljubinju se nadaju i angažovanju domaće radne snage prilikom gradnje elektrane. Na javni poziv moći će se prijaviti i drugi zainteresovani investitori, a prednost pri bodovanju imaće turska kompanija, koja je inicirala ovaj posao u Ljubinju.

Istovremeno, prije tri godine u Bileći je pokrenuta prva solarna elektrana od 250 kilovata u vlasništvu porodice Nosović, a ove godine u proizvodnju će ući i nova manja solarna elektrana od stotinu kilovata.

Ruska humanitarna misija finansira postavljanje solarnih panela na dvije zgrade bilećkog Doma zdravlja, a očekuje se da će posao biti zavšen u naredna dva mjeseca. Na ovaj način znatno će se smanjiti troškovi električne energije te zdravstvene ustanove, a investicija je vrijedna skoro stotinu hiljada evra.

Solarne elektrane već nekoliko godina se grade i proširuju u Trebinju, a na distributivnu mrežu u Republici Srpskoj priključeno je 47 solarnih elektrana, od čega je osam u Hercegovini.

Proizvodnju struje iz malih elektrana otkupljuje Elektroprivreda Republike Srpske. U ovom preduzeću navode da solarne elektrane u Hercegovini imaju veliki potencijal, pa sa jednom kilovatom instalisane snage mogu proizvesti skoro dva puta više kilovat sati više električne energije nego u kontinentalnim dijelovima Evrope.

Vlada Republike Srpske usvojila je akcioni plan koji predviđa podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljvih izvora kojim se proizvođaču garantuje obavezan otkup 15 godina, a u tom periodu otkupna cijena je nepromjenjiva. Akcioni plan Vlade predviđa da se 2020. godine u Republici Srpskoj proizvede novih 750 gigavat sati električne energije iz obnovljivih izvora.

Paneli na Domu penzionera

Solarni paneli postavljeni su i na trebinjski Dom penzionera, a mini centrala urađena je i na novoj zgradi Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO