Sudbine

Kao dječak stekao popularnost: Sa samo 9 godina je izdržavao porodicu, a umro je mlad od teške bolesti

Glumac Marko Ratić ostvario je popularnost kao dječak u filmu "Čavka", a prvu ulogu ostvario je sa samo osam godinama u filmu “Kraj rata“ u kom je glumio rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić.

Kao dječak stekao popularnost: Sa samo 9 godina je izdržavao porodicu, a umro je mlad od teške bolesti
FOTO: SUPER MURUROA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kasnije su se nizale uloge u ostvarenjima “Tajna Laze Lazarevića“, “Dogodilo se na današnji dan“, “Kriminalci“, “Čavka“, “Granica“, “Pod žrvnjem“, “Prvi put s ocem na jutrenje“ i “Aleksa Šantić“.

Ratić je važio za najpopularnijeg dječjeg glumca u SFRJ, a od njegovih honorara živJela je cIJela njegova porodica.

Međutim, iz glume se povukao već sa 15 godina, a o njegovom životu ne zna se mnogo. Ipak, poznato je da mu je život u veoma teškom periodu promjenio reditelj Dragan Kresoja koji je odlučio da mu da ulogu Vukole u filmu “Kraj rata“.

Naime, reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dječaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukole. Pošto ga nije pronašao u ovom kraju, vratio se u Beograd i u centru grada pronašao Marka, koji se tada sam šetao ulicama grada.

Kresoja je odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović.

Markovi roditelji bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumi, a zahvaljujući tome su i živjeli, jer im je to bio jedini prihod.

Kada je ušao u svijet filma, počeo je da napreduje, pa je četiri godine nakon ostvarenja “Kraj rata“ dobio novu ulogu Čavke u istoimenom filmu Miloša Radivojevića. Poslije ovog uspjeha, porodicu je preselio u novu kuću gdje su mogli normalno da žive.

Pročitajte još

Važio je za jednog od omiljenih mladih glumaca i igrao je pretežno likove sa teškim sudbinama.

Njegova naredna uloga bila je u televizijskom filmu “Tajna Laze Lazarevića“ iz 1986. godine, reditelja Aleksandra Đorđevića, a u ovom filmskom ostvarenju igrao je lik Laze Lazarevića.

Poslije toga, dobio je ulogu u filmu “Dogodilo se na današnji dan“ Miroslava Lekića iz 1987. godine u kojem Marko Ratić igra dječaka Gregora.

Nakon ovih zapaženih uloga, prekretnica u Markovom životu bila je 1990. godina, kada je Ratić riješio da napusti glumački poziv i da se povuče iz javnosti. U toku ratnih godina, nastavio je život u Beogradu.

U septembru 2013. objavljeno je da je glumac Marko Ratić preminuo usljed teške i neizlječive bolesti u 39. godini života, a sahrani su prisustvovali samo njegovi najbliži, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu