Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Katainen: Niko ne želi finansijsku nestabilnost Italije

Biznis
Autor:

Foto Fabio Frustaci/EPA

Potpredsjednik Evropske komisije Jirki Katainen pozvao je danas Italiju da dostavi nacrt budžeta koji je u skladu sa ranije datim obećanjima.

-Situacija je veoma krhka – rekao je Katainen novinarima u Briselu povodom budžetskih planova Italije i prvobitnih negativnih reakcija tržišta, prenosi agencija Rojters.

Niko ne želi, kako je napomenuo, finansijsku nestabilnost koja može da pogodi Italiju i druge članice evrozone, a koje bi, prema njegovim riječima, mogle pretrpiti štetu od širenja krize.

Katainen je rekao i da Komisija još uvijek nastoji da ubijedi Italiju da promijeni svoje budžetske planove, koji će, kako se trenutno čini, vjerovatno prekršiti fiskalna pravila EU, ocijenjuje britanska agencija.

-Svi su vidjeli situaciju na tržištima koja nije pozitivna – rekao Katainen, aludirajući na reakcije koje su uslijedile nakon predstavljanja planova Italije.

-Naš interes je da dođemo do rezultata koji je kredibilan i da pokušamo da ubijedimo italijansku vladu da preuzme odgovornost koja je u njenim rukama – dodao je on.

Italija i druge članice evrozone moraju da do 15. oktobra dostave Briselu svoje nacrte budžeta za narednu godinu.

-Nadamo se da možemo imati dobru saradnju sa italijanskom vladom. Nije prekasno za očuvanje stabilnosti i nije prekasno da se osigura nastavak privrednog rasta u Italiji – zaključio je Katainen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO