Društvo

KOJIM TEMPOM ĆE SRBIJA UKIDATI MJERE Ana Brnabić o školama, bioskopima i kada će se SKINUTI MASKE

Nakon početka smirivanja situacije, uveliko je počelo da se priča o ublažavanju restriktivnih mjera u narednom periodu.

KOJIM TEMPOM ĆE SRBIJA UKIDATI MJERE Ana Brnabić o školama, bioskopima i kada će se SKINUTI MASKE
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Postepeno. Još razmišljamo o tim stvarima, ono što nam dolazi je septembar i polazak u školu. I pored toga što mislim da je važna prosvjeta, moramo sprovesti sve mjere prevencije da bi nastava mogla da počne koliko je to moguće normalno. Naravno spremni smo da dio toga bude onlajn nastava – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Velika pažnja posvećuje se i funkcionisanju privrede, prenosi Blic.

– Privredna aktivnost, kako firme da funkcionišu i još nešto o čemu smo razgovarali je masovno testiranje, gdje u većem kolektivu ne uzimate jedan bris nego od svih, radite analizu toga, i ako je neko pozitivan gledate ko je. Mnogo je brže, odlično je za poslodavce.

Pažnja je posvećena i kulturi.

– Tu su nam i razgovori oko institucija kulture, potrebno je da bismo kao društvo nastavili da živimo da otvorimo bisokope i pozorište, radi se i na protokolu za to, ali će naš stručni dio Kriznog štaba pogledati to i da li ćemo zadržati to kao preporuke da se ljudi spremaju za septembar. Ako mene pitate, mislim da je obaveza nošenja maske nešto što će ostati još neko duže vrijeme sa nama – rekla je Ana Brnabić.

Dr Kon: Nije vrijeme za popuštanje mjera

O ublažavanju restriktivnih mjera govorio je, kratko ali veoma direktno i dr Predrag Kon.

– Što se tiče popuštanja mjera, nije vrijeme za to, što se tiče nošenja maski racionalno je da o tome nastavimo da govorimo, a što se tiče ponovnog rada kafića, o tome možemo da govorimo tek nakon polaska u školu – dodao je dr Kon.