Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOLAPS TRAŽNJE MUKA PRIVATNIKA Privrednici u BiH i Albaniji NAJVEĆI PESIMISTI u regionu

Društvo
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Preduzeća na Zapadnom Balkanu zabilježila su značajne gubitke prihoda u toku krize izazvane COVID-om 19, podaci su Svjetske banke, koja je nedavno završila seriju bilješki koje sagledavaju uticaj pandemije na više sektora u regionu.

– Na osnovu podataka prikupljenih putem anketa u pojedinačnim zemljama tokom krize, primjetno je da najmanje polovina preduzeća navodi da je bilo primorano da barem djelimično obustavi poslovanje, a ona koja su ostala otvorena zabilježila su minimalnu aktivnost – navodi se u dokumentu koji daje pregled ekonomskog i socijalnog uticaja Covid 19 na privatni sektor.

U svim zemljama se kolaps tražnje na tržištu navodi kao osnovni trenutni izazov.

– Čak 71 procenat ispitanika u Bosni i Hercegovini i 81 procenat u Sjevernoj Makedoniji osjetilo je značajan uticaj pada tražnje, što je dovelo do gubitka prihoda – i to ne samo usljed smanjenja broja novih narudžbi, već i zbog otkazivanja postojećih. U poređenju sa stranom tražnje, šokovi na strani ponude su bili relativno blagi i odnosili su se između ostalog na radnu snagu i sirovine – navodi se u najnovijem dokumentu Svjetske banke.

Samo 15 procenata albanskih preduzeća, dodaju, suočilo se sa problemima na strani ponude kao glavnim izazovima, dok je pristup sirovinama potrebnim za proizvodnju kao razlog za zabrinutost navelo tek 13,8 odsto ispitanika u Sjevernoj Makedoniji i 10,4 odsto u BiH.

– Firme širom regiona suočene su sa ograničenjima likvidnosti. Oko 56 procenata ispitanika u Sjevernoj Makedoniji i 63 odsto u BiH smatra likvidnost svojim osnovnim problemom – ističu iz Svjetske banke.

Istovremeno, to pitanje je drugo po učestalosti kod svih ispitanika u Albaniji i Srbiji i na samoproglašenom Kosovu.

Nisu svi spremni da se zaduže

Međutim, novo zaduživanje je opcija koju razmatra samo 20 procenata ispitanika u Albaniji i 4,2 odsto u Sjevernoj Makedoniji, dok u BiH 40 procenata navodi da bi se zadužilo, a u Srbiji 30 procenata smatra da bi moglo to da učini.

Značajne su i razlike između očekivanja za budućnost, pri čemu su privrednici u Albaniji i BiH najveći pesimisti.

– U Srbiji i Sjevernoj Makedoniji više od 80 odsto anketiranih firmi smatra da će uticaj krize izazvane COVID-om 19 nestati za manje od tri mjeseca, ali to mišljenje dijeli manje od 50 odsto preduzeća u Albaniji i BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO