Društvo

"Koliko su borci tražili para, toliko smo obezbijedili" Ministar Egić sumirao rezultate rada u ovoj godini

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da je resorno ministarstvo, u saradnji sa Ministarstvom finansija, određenim uštedama uspjelo da obezbijedi dodatna sredstva za realizaciju plana stambenog zbrinjavanja za ovu godinu, te su potpisana 62 rješenja u 18 opština.

Danijel Egić ministar rada i boračko invalidske zaštite RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U 21 opštini i gradu su trenutno završene liste i novih 500.000 KM počećemo isplaćivati u što skorijem periodu – rekao je Egić.

On je podsjetio da je u ovoj godini resorno ministarstvo uvelo u pravo mjesečnog boračkog dodatka sve od prve do sedme kategorije, a što iznosi 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava.

Od nove godine to će iznositi tri KM – naveo je Egić.

On je dodao da je tim sporazumom dogovoreno i povećanje od pet odsto ličnih i vojnih invalidnina, te da se krajem novembra krenulo sa tom isplatom, a od decembra će biti povećanje za dodatnih pet odsto.

Egić je naglasio da je Vlada Srpske obezbijedila onoliko sredstava koliko su borci tražili.

On je rekao da nije zadovoljan zapošljavanjem djece poginulih boraca, ali da Vlada Srpske čini sve što je u njenoj mogućnosti, napominjući da su uglavnom zapošljavana djeca koja imaju završene fakultete, a da se na Zavodu za zapošljavanje nalaze ona sa manjim kvalifikacijama koje je teže zaposliti.

– Za sljedeću godinu smo u okviru Zavoda predvidjeli sveobuhvatan program koji će biti realizovan u nekoliko faza, ali će se ogledati u tome da ljudima koji su duže na birou ponudimo prekvalifikaciju i dokvalifikaciju – istakao je Egić.

Kada je riječ o pomoći porodicama ljudi /optuženih za ratne zločine/ koji su optuženi i procesuirani pred sudovima, resorni ministar je naveo da je za to obezbijeđeno 500.000 KM.

Pročitajte još

– Moj lični prijedlog je da se osnuje fond posredstvom kojeg bi se borci međusobno pomagali. Imamo oko 200.000 boraca koji primaju mjesečni borački dodatak, ako bi izdvajali jednu KM to znači da bi se 200.000 KM slivalo u fond i na ovaj način, bez gledanja na institucije, iako Vlada čini maksimalne napore, mogli bi pružiti pomoć tim ljudima – rekao je Egić.

Egić je naveo da je ove godine za banjsku rehabilitaciju osoba sa invaliditetom izdvojeno oko 500.000 KM, kao i da se počelo da isplatom naknada za odlikovane borce.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije