Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOMEMORACIJA NEDELJKU MITROVIĆU “Nenadoknadiv gubitak za cijelu RS koju je zauvijek zadužio”

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Banskom dvoru u Banjaluci danas je održana komemoracija povodom smrti dugogodišnjeg predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića.

Komemoraciji su, pored članova porodice, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Nedeljko Mitrović bio častan, dostojanstven i odmjeren čovjek, detaljan, uporan i neumoran u borbi za bolji položaj i status porodica i djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

– Sa osjećanjem najdubljeg bola danas se opraštamo od Nedeljka Mitrovića, od velikog čovjeka, supruga, oca, djeda, od našeg prijatelja i velikog borca za istinu o stradanju srpskog naroda u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu – navela je Cvijanovićeva obraćajući se na komemoraciji.

Ona je konstatovala da odlazak čovjeka koji je dao ogroman doprinos traženju nestalih boraca i civila predstavlja nenadoknadiv gubitak, prije svega, za njegovu proodicu, ali i za njegove prijatelje, saradnike, kao i za cijelu Republiku Srpsku koju je svojom borbom za istinu i pravdu zauvijek zadužio.

– Od kraja rata, pa sve do posljednjeg trenutka Nedeljko je svoj život posvetio aktivnom traženju nestalih lica u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Nažalost, njegova borba je bila i lične prirode, pa je, pomažući drugima da pronađu članove svoje porodice nestale u ratnom vihoru širom Republike Srpske i BiH, istovremeno tražio i svog 19-godišnjeg sina Slavišu koji je nestao u septembru 1995. godine – naglasila je predsjednik Srpske.

Sudbina je htjela, rekla je Cvijanovićeva, da svojim nesebičnim i predanim radom pomogne mnogim porodicama, roditeljima, majkama i očevima, da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih sahrane.

– Nažalost, napustio je ovaj svijet ne pronašavši svog Slavišu i ne saznavši istinu o njegovom stradanju – navela je Cvijanovićeva.

Foto: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Nedeljko Mitrović ostavio nemjerljiv pečat ovom vremenu i Republici Srpskoj, koju je iznad svega volio i poštovao, da je bio svjedok njegovih mnogih borbi i da je u svojim aktivnostima vodio računa da Srpske ne bude dovedena u pitanje.

Dodik je izrazio zahvalnost Mitroviću za sve što je učinio za Republiku Srpsku u procesu traženja nestalih Srba.

– Otišao je važan čovjek među nama, čovjek koji se nesebično borio za pravdu i istinu noseći svoju tugu i bol za sinom kojeg je izgubio u proteklom ratu – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je rekao da je za njega odlazak Mitrovića bio iznenadan, jer nije znao da je bio bolestan niti je to pokazivao prilikom mnogih njihovih susreta.

– Mitrovića je morio gubitak sina i nepravda koja je činjena prema Srbima. Bio je čovjek koji je za sve tražio istinu, ali je vidio da ta istina nije na dohvat ruke jer su razne organizacije, i međunarodne i sudski sistem u BiH, radili na tome da se napravi jedan stereotip, koji je ranije postavljen, da su Srbi krivci, da je legitiman ratni cilj ubiti srpskog civila ili počiniti zločine nad Srbima – istakao je Dodik.

Komemoraciji su prisustvovali direktor Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljnjenih, poginulih boraca i nestalih civila, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih.

Nedeljko Mitrović preminuo je 4. decembra u Beogradu u 78. godini, a biće sahranjen danas u 13 časova na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO