Politika

KONAČNA ODLUKA Erdogan će predizborni skup u Sarajevu održati u dvorani Zetra

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan održaće 20. maja u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samarach” predizborni skup povodom turskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

KONAČNA ODLUKA Erdogan će predizborni skup u Sarajevu održati u dvorani Zetra
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA
Erdogan

Iako je skup najavljen ranije, nije bilo poznato gdje će biti održan, uz nagađanja da bi to mogle biti dvorane “Mirza Delibašić” odnosno Skenderija ili “Juan Antonio Samarach” odnosno Zetra, piše Klix.

Kako je potvrdio organizator UETD (Unija evropsko-turskih demokrata), izabrana je Zetra koja može da primi 12.000 osoba, dok je teoretski maksimalni kapacitet čak 20.000 gledalaca. Time je olimpijska dvorana na prvom mjestu po kapacitetu među zatvorenim objektima.

Podsjećanja radi, 24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlaštenja predsjedniku. Veća ovlaštenja turskog predsjednika stupiće na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove. Događaj koji u BiH organizuje UETD takođe je naišao na žestoke kritike.

 

Prihvati notifikacije