Politika

Košarac: Privrženost razvoju, kako Srpske, tako i cijele BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas na Jahorini da su svi u BiH privrženi razvoju, kako Republike Srpske, tako i Federacije BiH (FBiH), dodavši da je jedan od segmenata adekvatne ekonomske politike organizovanje slobodne zone.

Košarac: Privrženost razvoju, kako Srpske, tako i cijele BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Košarac je podsjetio da u BiH postoje četiri slobodne zone, sve u FBiH, te naglasio da je ono što je prepoznatljivo, afirmativno i kredibilno to su napori Vlade Republike Srpske da kroz zvaničnu politiku i potrebu za ekonomskim razvojem Srpske potencira pitanje slobodnih zona.

– Zato smo danas imali sastanak na nivou onih lokalnih zajednica koje su pokrenule inicijativu – Trebinje, Bratunac, Gradiška, te kompanije `Bimal` u Brčkom, kako bismo na temelju primjera dobrih praksi sa slobodnom zonom `Pirot` razmijenili iskustvo i mapirali naše buduće kretanje, da se na teritoriji Republike Srpske organizuju slobodne zone, a na osnovu odluke Savjeta ministara – istakao je Košarac nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, to bi mogao biti input za povećanje spoljnotrgovinskog prometa, ali i u socijalnoj dimenziji, odnosno zapošljavanju ljudi, te međunarodnom kredibilitetu Republike Srpske i BiH.

Košarac je naveo da je, prema procjenama, riječ o značajnoj politici, kako otvaranju novih radnih mjesta, tako i poboljšanju proizvodnih asortimana, s obzirom na to da su neki proizvodi i iz Republike Srpske i FBiH prepoznatljivi u spoljnotrgovinskom prometu.

On je izrazio zadovoljstvo mobilnosti lokalnih zajednica, kao i nadležnog ministarstva Republike Srpske, koji prepoznaju da je, osim generalne infrastrukture koja je neophodna za razvoj slobodne zone, potrebne i stimulativne mjere, ali i one koje bi bile donesene na nivou BiH.

– Zaključeno je da ćemo u narednim danima definisati mapu našeg budućeg kretanja, cijeneći da je ovo veoma važna politika Ministarstva spoljne trgovine s jedne strane, uz potpunu koordinaciju sa nadležnim entitetskim ministarstvima i da ćemo u ovom mjesecu zajednički zagovarati da BiH pokrene postupak članstva u Svjetskoj organizaciji slobodnih zona – ponovio je Košarac.

Prema njegovim riječima, nadležni u BiH će se u narednom periodu dogovarati na koji način da se slobodne zone ponude stranim investitorima, jer postoji dovoljno prostora da oni budu prisutni u njima.

– Treba da pokažemo potpunu spremnost da prilagodimo svoje poslovanje onim standardima koji su primijenjuju u Srbiji i nekim drugim zemljama u okruženju koje razvijaju slobodne zone, kao primjer dobre ekonomske politike, u cilju privrednog i ekonomskog rasta – zaključio je Košarac.

Sastanku na Jahorini prisustvovao je i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Prihvati notifikacije