Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Košarac: Tražićemo da zastava Republike Srpske bude postavljena u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara BiH

Politika
Autor:

Foto: Srna

Staša Košarac

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražiće postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, potvrdio je poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

– Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava Republike Srpske. To je Ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz Republike Srpske identifikujemo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH – rekao je Košarac.

On očekuje da će član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović uskoro otvoriti pitanje isticanja zastave Srpske, te da će to poslije učiniti i sav SNSD-ov kadar u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Očekujem da će na nivou zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje definisati i da će u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zastave BiH, biti istaknuta i zastava Republike Srpske – rekao je Košarac za Klix.ba.

Istakao je da pitanje isticanja zastave Srpske u državnim institucijama nije samo stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već je to stav svih političkih predstavnika koji dolaze s teritorije Republike Srpske.

Kako kaže, vjeruje da će se to pitanje otvoriti i u Savjetu ministara BiH, odnosno da će budući predsjedavajući Zoran Tegeltija to tretirati na adekvatan način.

Što se tiče formiranja Savjeta ministara BiH, Košarac očekuje da će Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviti konsultacije sa strankama koje imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji imenuje predsjedavajućeg, ministre i zamjenike u Savjetu ministara BiH.

– Za nas iz Republike Srpske važno je da je izborni pobjednik SNSD. Smatramo da je najproduktivnija ona vlast koja je sačinjena na nivou BiH od izbornih pobjednika u FBiH i RS. Očekujemo da će se unutar FBiH definisati ko su izborni pobjednici i koji imaju kvalifikovanu strukturu na nivou BiH. Kada se to pitanje definiše u FBiH onda ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo ići kada je riječ o konstituisanju vlasti na državnom nivou – rekao je Košarac.

(Kliks.ba)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO