Politika

Kraj koalicije "Srbija protiv nasilja"? U dvije kolone i bez saglasnosti o izlasku na izbore i o kandidatu za gradonačelnika Beograda

Stranke okupljene u koaliciji Srbija protiv nasilja nisu uspjele da dođu do jedinstvenog stava o izlasku na izbore 2. juna, nakon što je šest stanaka odlučilo da ipak ne bojkotuje lokalne i beogradske izbore drugog juna, naspram tri koje ih bojkotuju.

Srbija protiv nasilja
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Pitanja koje se nameću je da li bojkot i dalje ima smisla, ako nema jedinstva i kako će to direktno uticati na glasače za nešto više od mjesec i po dana.

Ono što je do sada bila koalicija Srbija protiv nasilja de fakto ovim činom prestaje da postoji. Sinoćno glasanje je pokazalo da ta koalicija više ne postoji, jer onog momenta kada većina glasova nije ispoštovana to je bilo dovoljno da se pokaže da više ne postoji mogućnost da se sarađuje na ovoj temi – kaže Bojan Klačar, izvršni direktor “Cesida”, za “Blic”.

Navodi da će nakon podjele opozicione stranke biti suočene sa 3 problema.

Bojan Klačar
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

 -Pod jedan, došlo je do razmimoilaženja i podele u odnosu prema izborima što nije dobra vest za koaliciju jer se stiče utisak da se u ovim pregovorima bolje snašla Srpska napredna stranka. Pod dva, ovo umanjuje šanse da opozicija vodi jednu veliku, ozbiljnu političku kampanju jer su podeljeni, i verovatno je da će dolaziti i do političkih sukoba u javnosti. Pod tri, ostalo je malo vremena za kampanju, jer su izbori za mesec i po dana – ističe Klačar.

Postavlja se, dodaje on, i pitanje liderstva.

 -U onom delu pozicije liste Srbije protiv nasilja koji će biti u bojkotu vodeća ličnost će ostati Dragan Đilas. Pored njega tu će biti Marinka Tepić, i u nešto manjoj meri Zdravko Ponoš – napominje on.

Kaže da se do izbora ne može izdvojiti neko stari ili novi ko bi mogao da objedini sve stranke i politike, a problem je i što Zeleno-lijevi front i ne želi da funkcioniše po principu liderstva.

Zbog svih navedenih problema i podjela, navodi Klačar, Srbija protiv nasilja, a ni opozicija u Srbiji, nema zajedničkog kandidata za gradonačelnika Beograda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu