Magazin

Kreće borba sa DOSADNIM MIKRO KRVOPIJAMA: Može li sapun spriječiti ubode komaraca, ključ je u jednom sastojku

Postoje mnogi proizvodi u domaćinstvu koji odbijaju komarce, a prema istraživanju iz 2023. godine na tu listu možete dodati i sapun. Međutim, sapun s jednim konkretnim sastojkom.

komarci bolest
FOTO: LEGIONAR/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Istraživanja pokazuju da su neki brendovi i mirisi efikasniji od drugih u odvraćanju komaraca. Dakle, prije nego što napravite domaće sredstvo protiv komaraca, uvjerite se da koristite adekvatan proizvod.

Komarci se oslanjaju na svoja olfaktorna čula, pa ne čudi da određeni mirisi mijenjaju njihovo ponašanje. Studija iz 2023. objavljena u časopisu iScience otkrila je da sapuni modifikuju mirisni potpis ljudi.

Neki sapuni imaju efekat odbijanja, što ljude čini manje privlačnim za komarce, ali drugi sapuni rade suprotno. To znači da vas sredstvo za pranje tijela koje koristite može učiniti “ukusnijim” za komarce.

Umjesto eksperimentiranja sa sapunima, dosadne komarce ćete možda uspjeti otjerati kokosom. Fascinantna studija Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) iz 2018. kaže da masne kiseline kokosovog ulja imaju “jaku repelentnost i dugotrajnu efikasnost” za nekoliko insekata, uključujući komarce, krpelje, stjenice i muhe.

U studiji, slobodne masne kiseline dobijene od kokosovog ulja bile su 90 posto efikasne u odvraćanju komaraca od uboda, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu