Hronika

KRIMINALNA GRUPA ZAVRŠILA U PRITVORU Jedanaest osoba uhapšeno zbog preprodaje droge

Jedanaest uhapšenih u prošlosedmičnoj velikoj akciji tuzlanske policije završilo je u pritvoru zbog sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

KRIMINALNA GRUPA ZAVRŠILA U PRITVORU Jedanaest osoba uhapšeno zbog preprodaje droge
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 11 osoba koji su u grupi koju je organizirao 28-godišnji Benjamin Žigić iz Tuzle osumnjičeni da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, prenosi Klix.

Mjera jednomjesečnog pritvora je određena za vođu grupe Benjamina Žigića, kao i za članove Miroslava Jurkovića(46), Rusmira Selimovića (32), Gorana Jašarevića (34), Almira Mahmuzića (33) , Dalibora Banovića (36), Semira Žigića (31), Nevresa Taletovića (40), Sinišu Markovića (43), svi iz Tuzle te Bensada Hrnjića (34) i Mirsada Kadrića (40) iz Srebrenika.

– Postoji osnovana sumnja da je Benjamin Žigić u periodu od februara do oktobra 2020. godine organizirao grupu u kojoj su bile i pomenute osobe, a koja je djelovala na području Tuzle i drugih mjesta Tuzlanskog kantona. Žigić je nabavljao opojne droge heroin, kokain, canabis (marihuana), amfetamin, kao i tablete suboksone, dok su ostali članovi grupe imali različite uloge i preuzimali, vagali, pakovali i većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona prodavali drogu – naveo je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kod Benjamina Žigića je prilikom pretresa porodične kuće pronađena automatska puška te je osumnjičen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu Tužilaštva pripadnici Sektora kriminalističke policije-odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga, su izvršili pretrese većeg broja objekata, automobila i osumnjičenih osoba nakon čega su uhapšeni. Prilikom pretresa su pronađeni različiti predmeti (droga, oružje, telefoni, laptopi i drugo) koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela. MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama, nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.