Hronika

LAŽNE FAKULTETSKE DIPLOME Akcija SIPA u više gradova u BiH, uhapšena Edina Brutus

Pripadnici SIPA od jutros sprovode operativnu akciju "Index" u više gradova u BiH.

SIPA
FOTO: SIPA

Prema nezvaničnim informacijama u Sarajevu je uhapšena Edina Brutus.

SIPA u Goraždu pretresa objekte u vlasništvu Damira Žuge, bivšeg ministra obrazovanja u ovom kantonu i zastupnika stranke Narod i Pravda u Skupštini Bosansko Podrinjskog kantona Goražde.

U Sarajevu je, jedna od meta policije – Hajriz Bećirović.

Osnivač Internacionalnog goraždanskog univerziteta bila je Edina Brutus, dok je u upravljačkim strukturama bila njena snaha Elma Brutus.

Pripadnici SIPA su jutros obavili pretres u njihovim kućama. Osim toga, SIPA pretresa i objekte u vlasništvu Melvedina Jašarevića, generalnog sekretara Internacionalnog univerziteta Goražde, a u Zenici su obavljeni pretresi objekta u vlasništvu Kaje Imširović.

Pročitajte još

Podsjetimo, inspektori SIPA sprovode akciju zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma. Mjesecima su trajale optužbe za kriminal i neslaganje nekadašnjeg rektora prof. dr Hajriza Bećirovića i generalne menadžerice univerziteta Edine Brutus.

Internacionalni univerzitet iz Goražda je navodno štampao diplome štampariji na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Italijan Salvatore Messina.

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija – smjer fizioterapija na Internacionalnom Univerzitetu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila (KZTFBiH) odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu