Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Linta: Fašističko ponašanje gradonačelnika Vukovara još jedan otvoren poziv na progon preostalih Srba

Politika
Autor:

Foto: Medija centar Beograd/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocjenjuje da “fašističko ponašanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave na današnjoj sjednici Gradskog vijeća predstavlja još jedan otvoren i organizovan poziv na progon preostalih Srba u Vukovaru”.

– Penava je Statut grada Vukovara, koji je štampan na ćirilici, bacio na pod i time po ko zna koji put duboko uvrijedio Srbe i poslao jasnu poruku da im nema života u ovom gradu i u Hrvatskoj – istakao je Linta u saopštenju.

Osim toga, dodao je on, Penava je ponavljao ustašku tezu o “velikosrpskoj agresiji” i zaprijetio da će ubijati Srbe, kao što je to u Vukovaru 1991. godine činio ratni zločinac Tomislav Merčep sa paravojnim formacijama.

– Jasno je da Državno tužilaštvo neće ni ovog puta podnijeti krivičnu prijavu protiv Penave za bijesno širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti – smatra Linta.

On je pozvao EU da konačno javno i najoštrije osudi “organizovano i sistematsko verbalno i fizičko nasilje ustaških snaga nad preostalim Srbima u Hrvatskoj, kao i otvorenu rehabilitaciju ustaštva i genocidne NDH”.

Osim toga, kaže Linta, EU ima obavezu da zahtijeva od hrvatske vlasti da u što kraćem roku počne da kažnjava naredbodavce i počinice brojnih zločina iz mržnje prema Srbima i masovnu upotrebu ustaških i nacističkih simbola i pozdrava.

– U slučaju da hrvatska vlast ne učini ništa na poštivanju zajedničkih evropskih vrijednosti, EU treba u skladu sa članom 7 Lisabonskog ugovora da uvede sankcije Hrvatskoj i oduzme joj pravo glasa u Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu – naveo je Linta.

On je napomenuo da brojne činjenice potvrđuju da Hrvatska, zbog masovnog kršenja ljudskih prava Srba, nije ni zaslužila da 2013. godine postane član EU.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO