Digitalna Srpska

LISTA NAJGLEDANIJIH STRANICA "Wikipedia" objavila spisak najposjećenijih tekstova u 2023.

Višejezična internet enciklopedija "Wikipedia" objavila je spisak 25 stranica koje su najviše puta pregledane i navela da se na prva tri mjesta nalaze "ChatGPT", Openhajmer i zabava u Indiji.

LISTA NAJGLEDANIJIH STRANICA "Wikipedia" objavila spisak najposjećenijih tekstova u 2023.
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Spisak je pokazao da raste zanimanje za inovacije, vještačku inteligenciju, ljude koji su preminuli ove godine.

Prema podacima, “Wikipedia” koju vodi neprofitna fondacija “Wikimedia” je do sada u 2023. godini imala više od 84 milijarde pregleda stranica, od kojih je “ChatGPT” na prvom mjestu sa 49.4 miliona pregleda.

– Jasno je da su ljudi željeli da bolje razumiju istoriju i kontekst koji stoji iza “ChatGPT” tehnologije dok su eksperimentisali sa njom – rekla je Anuša Alikan, direktorka za komunikacije fondacije “Wikimedia”.

Pročitajte još

Kako se navodi, publika Indije i Jugoistočne Azije izvršila je veliki uticaj na listu 2023. godine, pošto su petinu liste činili mediji iz tog regiona i same Indije.

Među najgledanijih 25 stranica, osim “ChatGPT”, našli su se preminuli u 2023. godini, Openhajmer, Svjetsko prvenstvo u kriketu, Indijska premijer liga, Indijski filmovi Javan i Patan, Tejlor Svift, film Barbi, Kristijano Ronaldo, Lajonel Mesi, Premijer Liga, Metju Peri, SAD, Ilon Mask, prenosi B92.

Na listu su i film Avatar, Indija, Liza Meri Prisli, Čuvari galaksije, ruska invazija na Ukrajinu, Endrju Tejt.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije