Politika

Livne: Izjava Kitarovićeve o Jasenovcu je skandal

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne istakao je da zalaganje predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da posebna komisija utvrdi “pravu istinu” o onome šta se dešavalo u Jasenovcu, predstavlja skandal kakav se ne da zamisliti.

Livne: Izjava Kitarovićeve o Jasenovcu je skandal
FOTO: SRNA

Livne je za Srnu izjavio da nema predstavu šta još treba dokazivati u vezi sa Jasenovcem, te da ne razumije takav odnos Kitarovićeve prema strahovitom zločinu.

Nezavisna Država Hrvatska napravila je najveći zločin u istoriji čovječanstva i logor u Jasenovcu je počeo da radi na uništenju Srba, Jevreja i Roma još prije nego što je to bilo u Aušvicu i prije nego što su Nijemci odlučili o konačnom istrebljenju Jevreja i drugih naroda – rekao je Livne.

Prema njegovim riječima, u Memorijalnom centru Holokausta “Jad Vašem” zapisano je da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, te da bi bilo kakav razgovor o ovom pitanju bio uznemiravanje žrtava.

– Nema se šta diskutovati o tome, sve što se kaže nema nikakve važnosti. Zna se da je učinjen strahovit zločen u Jasenovcu i istorija će to pamtiti – poručio je Livne.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zalaže se da posebna komisija utvrdi “pravu istinu” o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, “nakon rata”, što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za “relativizaciju Holokausta”.

Ona je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili “istinu o Jasenovcu”.

– U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije – smatra Kitarovićeva.