Politika

Magazinović: Pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Predstavnik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

Magazinović: Pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Saša Magazinović

On je rekao da danas u BiH više od 10 hiljada građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a da naša država po tom pitanju ne radi ništa iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u navedene svrhe.

U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, svjesni da im država neće pomoći – izjavio je Magazinović.

Magazinović smatra da na taj način država podstiče rast crnog tržišta te dodao da neki proizvođači stavljaju olovo u ulje zbog težine.

Predstavnik Udruženja KanaBiH Irfan Ribić je poručio da kako se moguće izliječiti uljem kanabisa s obzirom da je on 2007. godine obolio od multiple skleroze te da mu je ulje kanabisa mnogo pomoglo u liječenju iako su mu ljekari tvrdili da neće biti tako.

– Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajdemo mu pomoći. Pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći. Iskoristite ga – dodao je Ribić.

(Klix)