Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Marković: Kitarovićeva nagradila najveći ratni zločin i genocid poslije Drugog svjetskog rata

Politika
Autor:

Foto Z. Ilić/RAS Srbija

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocijenio je danas da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovanjem Ante Gotovine i Mladena Markača “nagradila najveći ratni zločin i genocid poslije Drugog svjetskog rata”.

Marković je u saopštenju naveo da je Gotovini i Markaču, koji su 1995. godine predvodili akciju „Oluja“, mjesto u zatvoru, a ne na svečanosti proslave te akcije u Kninu, gdje će biti odlikovani za počinjeni ratni zločin.

– Haški tribunal treba da se stidi, jer je sudio samo Srbima, a ne po pravu i pravdi. Kolinda Grabar-Kitarović je Tuđmanov nasljednik u rukavicama – naveo je Marković.

On je ocijenio da na današnji dan, kada Srbija tuguje, Hrvati slave “Oluju” tokom koje su ubijali nemoćne, koji su u kolonama bježali u Srbiju.

– Evropa ćuti, a neke zemlje van Evrope, koji su bili glavni organizatori bombardovanja Srbije, ne reaguju. Takva politika je ohrabrila Albance na Kosovu i Metohiji da, uz prećutnu podršku svojih mentora, prijete da će danas oteti Hidroelektranu Gazivode – naveo je on.

Predsjednica Hrvatske odlikovala je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastitu inicijativu, penzionisane general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su predvodili akciju “Oluja”.

Nepravosnažno su osuđeni pred Haškim sudom u aprilu 2011. godine na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina prije i poslije “Oluje”, ali su u žalbenom postupku 16. novembra 2012. oslobođeni svih optužbi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO