Svijet

"MARŠ, ZAČEPI GUBICU!" Roditelji svjedoci jezivog nasilja u osiječkom domu za djecu, slučaj prijavili policiji (VIDEO)

Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike izvršilo je 7. jula vanredni inspekcijski nadzor u Domu društvenih usluga Klasje u Osijeku zbog snimka koji je dospio u javnost, a na kojem se čuje kako se jedna vaspitačica djetetu obraća ružnim riječima i psuje njegovu majku.

"MARŠ, ZAČEPI GUBICU!" Roditelji svjedoci jezivog nasilja u osiječkom domu za djecu, slučaj prijavili policiji (VIDEO)
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Dok djeca u pozadini plaču, odjekuje vika vaspitačice koja se jednom djetetu obraća izrazito ružnim riječima, a pogrdno naziva i psuje njegovu majku od koje je ono oduzeto i smješteno u dom.

Ista odrasla osoba čuje se na snimku koji je dospio u javnost kako izgovara: “Marš”, “Začepi gubicu” i “Dobićeš po pi***”.

Ovu scenu navodno su slučajno snimili roditelji koji su baš u tom trenutku nazvali kako bi čuli svoje dijete, smješteno u dječjem domu Klasje. Kako autori ovog snimka navode, ovaj incident se dogodio sredinom juna u osiječkom Centru za pružanje usluga u MZ Klasje.

Oni ne znaju na čije dijete vaspitačica viče, ali su osjećali potrebu da alarmiraju nadležne službe, kao i javnost. Cijeli slučaj istražuje i policija, a uključilo se i resorno ministarstvo.

“Svako ko je nasilan ili vrijeđa djecu biće sankcionisan”

– Sam snimak nisam čuo pa ne mogu ni da potvrdim ili negiram njegovu autentičnost, to će procjenjivati policija ili sud. Upoznat sam sa situacijom. Apsolutno ne odobravamo nikakav oblik vrijeđanja ili nasilja prema djeci, kao ni prema bilo kome drugome, i za svaki za koji saznamo, uvijek bude sankcionisan – rekao je Vedran Škugor, direktor Centra Klasje.

Potvrdio je kako su u toku policijske kontrole, a baš zbog toga, dodaje, ne može iznositi nikakve detalje incidenta.

– Koleginica trenutno ne radi. Sa njom ranije nije bilo problema, mislim da je ovo izolovan slučaj, a ako je snimak autentičan, kako kažu, jako mi je žao što se tako nešto dogodilo. Razgovarao sam sa njom, ali ne mogu da otkrijem šta mi je rekla, osjetljiva je situacija – zaključio je direktor Škugor.

Pismeno upozorenje

– Poslije uviđaja potvrđena je informacija iz pristiglog obavještenja. Utvrđeno je da je direktor Centra, kao predstavnik poslodavca, po dobijanju obavještenja o nedoličnom ponašanju zaposlenog, preduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu i izrekao pismeno upozorenje o obavezama iz radnog odnosa. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija Ministarstva će preduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Konkretno, obavještenje o utvrđenom činjeničnom stanju biće dostavljeno Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnom Vijeću, a protiv navedenog zaposlenog biće naloženo dalje postupanje, radi zaštite prava i dobrobiti djece smještene kao najugroženija grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite – saopštilo je Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike, piše Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu