Digitalna Srpska

Mask ljut "Ovako nikad nećemo otići na Mars"

Maskova kompanija Spejs X sprema još jedno testiranje svoje rakete, koja bi trebalo da poleti nekoliko stotina metara i onda da se polako spusti na Zemlju, saopštila je američka Federalna agencija za avijaciju (FAA).

Mask ljut "Ovako nikad nećemo otići na Mars"
FOTO: ALEXANDER BECHER/EPA

 Ipak, oni su zabranili ovo testiranje, zbog “sigurnosnih rizika”.

Naravno, ekscentričnom milijarderu Ilonu Masku ovo se nije baš svidjelo, pa je odlučio da se obrati Federaciji, i to na Tviteru, prenosi B92.

– Za razliku od svog vazduhoplovnog odsjeka, dio FAA koji se bavi svemirom ima potpuno pogrešnu regulatornu strukturu. Pravila su osmišljena tako da omogućavaju samo nekoliko lansiranja godišnje, i to sa Vladinih lansirnih rampi. U tim uslovima, čovječanstvo nikad neće da stigne do Marsa – napisao je.

Osim što je rekao direktno šta misli, Mask je, izgleda, odlučio i da se malo zainati. Uprkos zabrani za test, raketa je ipak napunjena gorivom, a odrađeni su i svi ostali koraci koji prethode lansiranju.

Do samog lansiranja, naravno, ipak nije došlo. Čak ni Mask (bar za sada) nije spreman da se ogluši o zabranu FAA, jer bi to dovelo u pitanje i sva ostala lansiranja u budućnosti, prenosi Zimo.