Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mesić ne može bez Miloševića: Na skupu u Novom Pazaru ponovio stavove o razlozima RASPADA JUGOSLAVIJE

Politika
Autor:

Foto: D. Živančević/RAS Srbija

Posljednji predsjednik bivše SFRJ Stjepan Mesić ponovio je danas stavove o odgovornosti Slobodana Miloševića za rat, govoreći u Novom Pazaru, a na konferenciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina

Mesić je kazao da je rat mogao biti izbjegnut da je Miloševićev režim odustao od promjene granica.

– Njegov cilj (Slobodana Miloševića) je bio stvarati veliku Srbiju, etnički čistu, a da bi to postigao on je morao osvajati tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a računao je za Crnu Goru i obje pokrajine da se podrazumijeva da je to Srbija – rekao je Mesić.

Milošević je, kaže, varao svijet da se bori za Jugoslaviju, a “varao je i Srbe da će živjeti u jednoj državi”.

– On nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živjeti u jednoj državi. Slovenija ga nije mnogo zanimala, jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba. Taj rat je bio vrlo kratak, ali je zato bio krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi i to sve zbog jedne loše politike – kazao je.

Njegov prijedlog je bio da svi konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost i da istog dana potpišu jedan konfederalan sporazum, na tri do pet godina, ali, kaže Mesić, to nije prihvaćeno i uslijedio je rat.

– Nažalost, rat je bio vrlo krvav, preko 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti jednog milimetra. Sada imamo i ratne posljedice – velika mržnja i razorena privreda. Sada to moramo riješiti u ovom postkonfliktnom periodu. Trebamo sarađivati, svi ratovi su završeni mirom i moramo i ovaj zadnji rat završiti, ali na civilizovan način – zaključuje Mesić.

Istakao je da je najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije – da se ubrza ulazak u EU, jer tada motiva za sukobe više neće biti.

Mesić je istakao i da je potrebno koristiti sredstva sa kojima EU raspolaže kako bi se poboljšao standard onih dijelova koji nisu imali priliku da se razvijaju, te da bi pridruživanjem balkanskih zemalja EU i Evropa dobila novu poziciju u svijetu.

– Oni koji danas ne žele brzo ujedinjenje štete i svojim državama, ali štete i Evropi kao cjelini. Kada dođe do evropskog ujedinjenja riješena su dva pitanja: Evropa postaje veliki gospodarski faktor i Evropa će isključiti rat kao političko sredstvo, jer motiva za rat više neće biti – kazao je Mesić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO