Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ministri Šarović i Ljajić zaključili proceduru za olakšanje trgovine BiH sa Srbijom

Biznis
Autor:

Foto: Youtube/Dnevni avaz/screenshot

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je danas, prilikom sastanka s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, memorandum kojim su zaključene procedure za značajno unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Riječ je o memorandumu o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde evra godišnje.

– To u suštini znači da jedan industrijski proizvod, ukoliko ima certifikat, dokument akreditiranog laboratorija iz BiH, taj proizvod može slobodno ići na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditirani laboratorij iz Srbije i obrnuto – rekao je ovom prilikom ministar Šarović.

Ministar Ljajić istakao je da je to još jedan korak u cilju olakšavanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu.

– Mislim da Srbija i BiH mogu biti odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet barijera. Ove četiri rješavamo, ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao što je slučaj s proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prijelaza – rekao je ministar Ljajić.

Ministri Šarović i Ljajić takođersu dogovorili i skoro održavanje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Srbije.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO