Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MIRNODOPSKA RECESIJA Svjetska ekonomija suočava se s gubitkom od 5 BILIONA u dvije godine

Biznis
Autor:

Foto: David Chang/EPA

Kako piše Blumberg ovo upozoravaju banke na Vol Stritu dok se svijet ulazi u svoju najdublju mirnodopsku recesiju od tridesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je korona virus natjerao svjetske vlade da zatvore kompanije, a brojne ljude da ostanu kući.

Iako se predviđa da će pad biti kratkotrajan, trebat će vremena da ekonomije nadoknade izgubljene pozicije. Čak i uz dosad neviđen nivo monetarnih i fiskalnih poticaja, bruto domaći proizvod vjerovatno se neće vratiti na svoj prijašnji nivo prije krize barem do 2022. godine.

To je vremenski period sličan posljedicama globalne finansijske krize prije nešto više od deset godina, iako bi oporavak mogao biti još sporiji nego što ekonomisti predviđaju, piše Klix.

Sve ovo postavlja ogroman izazov za lidere koji trebaju donijeti prave odluke i politika. Oni moraju pružiti dovoljne poticaje za pokretanje oporavka, ali i izbjeći prebrzo otvaranje i omogućavanje vraćanja virusa.

Trendovi su jako bitni smatra Katrin Man, glavna ekonomistkinja kompanije Citigroup Inc., koja očekuje globalni pad od oko 5 biliona dolara.

– Ako je vaš trend pozitivan, to podržava poslovno samopouzdanje i motiviše osobe koje osjećaju da mogu potražiti posao – kazala je.

Ekonomisti JPMorgan Chase & Co. postavili su izgubljeni rast na nivo 5,5 biliona dolara ili gotovo 8% BDP-a do kraja iduće godine. Troškovi samo razvijenih ekonomija bit će slični onima iz resija 2008.-2009. i 1974-1975.

Iz Morgan Stanley kažu da će usprkos agresivnom odgovoru politike tek u trećem tromjesečje 2021. godine BDP na razvijenim tržištima vrati na nivo prije krize koromavirusa.

Deutsche Bank AG kaže da će “dugotrajni troškovi i ožiljci” do kraja 2021. ostaviti samo ekonomiju Sjedinjenih Država i Europske unije bez bez očekivanih bilion dolara.

Svjetska trgovinska organizacija(SZO) saopštila je u srijedu da bi pandemija mogla uzrokovati dublji kolaps međunarodnih trgovinskih tokova nego u bilo kojem trenutku u poslijeratnoj eri. Međunarodni monetarni fond trebao bi objaviti svoje najnovije prognoze u sklopu proljetnog zasjedanja, koji će se održati sljedeće sedmice.

Međunarodna organizacija rada navelea je ove sedmice da se više od milijardu radnika suočava s visokim rizikom smanjenja plata ili gubitka posla.

– To će biti privremeno, ali sve radnike stavlja pod veliki stres – rekao je Stiv Švarcman, izvršni direktor Blackstone Group Inc.

Holdžer Šmiding, glavni ekonomist Berenberg banke, napominje da će vlade možda morati zadržati stroga ograničenja putovanja do kraja 2020. ili čak i u 2021. godini kako bi se spriječilo da se pandemija ponovi. Istovremeno, moraju nastaviti trošiti znatno iznad svojih inicijalnih mjera za podršku rastu ili rizikovati novi pad i ekonomiju uvući u trend u obliku slova W.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO