Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MLADA, NEVINA I MRTVA EBA” Ko je bila djevojčica koju pominje terorista sa Novog Zelanda

Svijet
Autor:

Foto: A. P./RAS Srbija

Napadač na džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu Brenton Tarant je u svom antimigrantskom manifestu pisao o razlozima svojih postupaka, pa je tako kao jedno od glavnih opravdanja za napad, naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017, prenio je Telegraf.

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio ljude i ubio njih četvoro.

Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kada je ubio islamista.

– Nisam više mogao da ignorišem napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorisati – napisao je.

Eba, koja je bila djelimično gluva, nestala je nakon što je Akilov ukradenim kamionom uletio u grupu ljudi u Stokholmu.

Nakon napada njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili njene fotografije kako bi je pokušali pronaći. Ubrzo se pojavila informacija da je djevojčica poginula u napadu, preneo je Index.hr.

Eba je u Trantovom manifestu spomenuta više puta.

– Eba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Eba. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt natjerala me da učinim ovo – napisao je on.

Otac djevojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin: “Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje sa imenom moje kćerke na njemu. Kada ćemo napokon moći da tugujemo u miru – rekao je za Dejli bist.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO