Digitalna Srpska

Može da detektuje ljudsku emociju: Šaomi predstavio prvog humanoidnog robota (VIDEO)

Šaomi je predstavio svog prvog humanoidnog robota, pod nazivom Sajber Van, kojeg karakterišu neke zanimljive funkcije.

Može da detektuje ljudsku emociju: Šaomi predstavio prvog humanoidnog robota (VIDEO)
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Prema navodima kineske kompanije, Sajber Van robot ima poboljšanu funkciju pregleda, kao i mogućnost da detektuje ljudsku emociju. Robota je prezentovao Lei Jun, izvršni direktor Šaomija.

CyberOne ima težinu od 52 kilograma, visinu od 177 centimetara, kao i raspon ruku od 168 centumetara. Može da imitira ljudske pokrete zahvaljujući odzivu od 0,5 milisekundi u realnom vremenu po stepenu slobode u pokretu.

Pored toga, robot je vizuelno osjetljiv i ima sposobnost za trodimenzionalnu virtuelnu rekonstrukciju stvarnog svijeta.

Navodi se da je robot opremljen naprednim rukama i nogama, koje zavise od snažnijih motora ugrađenih u zglobove. Takođe, koristi balansiranje pokreta na dvije noge, koji kontroliše algoritam koji je kreirao Šaomi. Ovo omogućava robotu da drži predmete težine do 1,5 kilograma u jednoj ruci.

Šaomi tvrdi da Sajber Van može da detektuje ljudsku emociju, kao i da kreira 3D rekonstrukciju svog okruženja. Tu je i Mi-Sense modul dubinskog pregleda, koji je integrisan u algoritam za AI ineterakciju.

– Kako bi komunicirao sa svijetom, Sajber Van je opremljen MiAI motorom za prepoznavanje semantike okruženja, kao i MiAI motorom za prepoznavanje glasovnih emocija. To mu omogućava da prepozna 85 tipova zvukova iz okruženja i 45 klasifikacija ljudskih emocija -navode iz Šaomija.

CyberOne je sada postao dio Xiaomijeve sajber serije robota, koja uključuje i prošlogodišnji Cyberdog model, piše Neowin, prenosi B92.

Prihvati notifikacije