Kultura

Muzička diva iza sebe ostavila veliko bogatstvo: Sinovi Arete Frenklin dobili kuće, priznat rukom pisan TESTAMENT PRONAĐEN U KAUČU

Sinovi jedne od najboljih pjevačica svih vremena Arete Frenklin naslijedili su njene kuće zahvaljujući testamentu koji je otkriven u kauču.

Muzička diva iza sebe ostavila veliko bogatstvo: Sinovi Arete Frenklin dobili kuće, priznat rukom pisan TESTAMENT PRONAĐEN U KAUČU
FOTO: AUDE GUERRUCCI/EPA

Odluka je donijeta nakon što je porota navela da je testament punovažan, iako ga je bilo teško pročitati.

Frenklinova je potpisala testament stavivši smajlija umjesto slova A.

Papiri iz 2014. godine, zamijenili su drugi rukom napisan testament iz 2010. godine, koji je pronađen u pjevačicinoj kući u Detroitu 2019. godine, rekao je sudija, prenosi BBC na srpskom.

Drugi sin, Ted Vajt Drugi, koji je bio nasljednik u testamentu iz 2010. godine, dobio je drugu kuću u Detroitu.

Prije nego što su testamenti otkriveni, ta kuća je prodata za 300.000 dolara, a sin je zatražo novac.

Sudija Dženifer Kalagan dodijelila je trećem sinu Edvardu Frenklinu drugu nekretninu na osnovu testamenta iz 2014. godine.

Očekuje se da četvrta kuća Arete Frenklin, koja vrijedi više od milion dolara, bude takođe prodata, a da novac podijele četvorica njenih sinova.

Sudija je rekla da u testamentu iz 2014. godine nije jasno navedeno ko bi trebalo da dobije ovu kuću.

Kada je Areta Frenklin umrla od raka pankreasa u avgustu 2018. godine, vjerovalo se da nije pripremila testament kako bi podijelila vlasništvo nad imovinom vrijednom oko šest miliona dolara.

U imovinu spadaju nekretnine, novac, zlatne ploče, krzno i autorska prava nad njenom muzikom.

Ova odluka bila je pobjeda za najmlađeg sina Arete Frenklin, Kekalfa,

pošto dokument iz 2014. godine sugeriše da je muzička zvijezda, koja nije ostavila formalni testament, željela da njen sin preuzme vlasništvo nad njenom nekretninom.

On i njegovi unuci dobiće njenu vilu u predgrađu Detroita, čija je vrijednost bila procijenjena na 1,1 milion dolara, ali koja sada vrijedi mnogo više.

Međutim, devet mjeseci kasnije, njena sestričina Sabrina Ovens, koja je u tom trenutku bila izvršiteljka zaostavštine, otkrila je dvije odvojene grupe dokumenata, rukom napisane, u pjevačicinom domu u Detroitu.

Jedna verzija, iz juna 2010. godine, pronađena je u zaključanoj fioci stola, zajedno sa muzičkim ugovorima i drugim dokumentima. Novija verzija, iz marta 2014. godine, bila je u bilježnici sa pjevačicinim crtežima, koja je bila zaturena ispod jastuka na sofi u dnevnoj sobi.

Sinovi Arete Frenklin saglasili su se da je dokument iz 2010. godine autentičan, ali nisu mogli da se slože da li je Frenklinova zaista potpisala dokument iz 2014. godine.

Oba dokumenta sugerišu da je ona željela da njeni sinovi podijele zaradu od njene muzike i autorskih prava.

Testamenti se, međutim, značajno razlikuju po drugim pitanjima. Dokument iz 2014. godine sugeriše da je Frenklin zavještala svoj dom od 1,1 milion dolara Kekalfu, dok je po testamentu iz 2010. njena imovina podijeljena ravnopravnije među nasljednicima.

Kekalf je na sudu rekao da je njegova majka često završavala poslove sjedeći na kauču i da mu nije čudno što je testament tu pronađen.

Ted, koji je kao gitarista pratio majku na turnejama, rekao je tokom suđenja da bi njegova majka napisala testament “na uobičajen i pravni” način, a ne rukom.

Njegov advokat zastupao je stav da je testament iz 2010. godine bio pod ključem u kući, a ne među jastucima.

Na kraju je porota, za manje od sat vremena, odlučila da se imovina raspodijeli na osnovu testamenta iz 2014. godine.

Najstariji sin Arete Frenklin Klarens, koji ne živi samostalno i koji ima staratelja, nije bio uključen u raspravu. On će dobiti određeni procenat od prodaje nekretnina, čiji iznos nije otkriven, na osnovu dogovora njegovog staraoca i braće.

I dalje traje rasprava kako da se podijeli muzička zaostavština, a pripremno ročište je zakazano za januar.

Areta Frenklin je bila jedna od najvećih zvijezda soul i R'n'B muzike decenijama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije