Društvo

“Na Kosmetu smo svoji na svome” Patrijarh Porfirije nakon arhijerejske liturgije u manastiru Gračanica

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da Srbi "bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nisu ono što jesu", istakavši da su zbog zajedničkog života, "pozvani da budu braća sa Albancima".

“Na Kosmetu smo svoji na svome” Patrijarh Porfirije nakon arhijerejske liturgije u manastiru Gračanica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Patrijarh Porfirije je u srednjovjekovnom manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana, okupivši se, kako je rekao, molitveno i bogoslužbeno, na proslavi svetog kneza Lazara, u obraćanju za duhovnu podršku.

Pročitajte još

– Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovdje sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat božiju. Kada dođemo na ovaj dan u Gračanicu, kada dođemo u bilo kom trenutku, do Dečana, Pećke patrijaršije, kad god smo ovdje na ovom mjestu, na nama se ostvaruju braćo i sestre slike, ali i lik sina iz priče o bludnom sinu, da izgubljen biješe i nađe se, mi kada smo na ovom mjestu, bez obzira koliko da smo udaljeni od ovog mjesta, znamo da gdje god da smo bili, udaljili se od ovog mjesta, kada dođemo ovdje vratili smo se sebi, jer ovo je mjesto Kosovo i Metohija i jeste mjesto našega rođenja, ovdje smo ponikli, ovdje smo se rodili – rekao je patrijarh.

Istakao je da bez Gračanice, Vidovdana, bez svih svetinja “nismo ono što jesmo”.

– U Gračanici, Dečanima, Prizrenu, u Pećkoj Patrijaršiji jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko metohijske su naš um. Ovdje razumijemo našu prošlost, porijeklo, ali i naš cilj, zašto smo pozvani na ovaj svijet – rekao je patrijarh.

Pozvao je na mir i ljubav sa Albancima, sa kojima Srbi vijekovima žive zajedno.

– Pozvani smo da budemo braća sa Albancima jer ovdje živimo sa njima. Samo u zajednici možemo biti na putu Božijem, da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumijemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče o tome – podvukao je patrijarh Porfirije, piše RTS.

Nakon arhijerejske liturgije u manastiru Gračanica, patrijarh će služiti parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu u Kosovskoj bici 1389. godine.

Prihvati notifikacije