Digitalna Srpska

NA METI TIKTOK Amerikanci razmatraju zabranu kineskih društvenih mreža

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u intervjuu za Foks njuz izjavio da ova zemlja razmatra da zabrani kineske društvene mreže, uključujući i TikTok, prenijela je agencija Rojters.

NA METI TIKTOK Amerikanci razmatraju zabranu kineskih društvenih mreža
Foto: Sanjeev Gupta/EPA

Američki zakonodavci izrazil su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbjednosti zemlje zbog korišćenja TikToka i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtijevaju da sarađaju sa obavještajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dvije godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korijena kako bi se aplikacija dopala publici širom svijeta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usljed pograničnih sukoba između ove dvije zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti u ovom poluautonomnom gradu.

Scroll Up