Politika

Načelnici SDA prijavljeni za SAKRIVANJE milionske imovine

Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnijela je krivične prijave protiv petorice nosilaca javne funkcije u ovom kantonu zbog činjenice da su sakrili milionsku imovinu.

Načelnici SDA prijavljeni za SAKRIVANJE milionske imovine
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Direktor Kancelarije Erduan Kafedžić, kojem od jula u radu pomaže kao savjetnik Amerikanac Erik Larson, bivši tužilac sa međunarodnim iskustvom, potvrdio je da su krivične prijave podnesene 15. i 16. januara.

Jedan od prijavljenih nosilaca javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, da je vlasnik, odnosno osnivač društva sa ograničenom odgovornošću, da posjeduje vrijednosne papire u akcionarskom društvu i da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM, te da nije prijavio da je njegov bračni drug vlasnik više nekretnina.

Pročitajte još

Prema nezvaničnim informacijama Avaza, potvrđenim iz Kancelarije za korupciju, ali i Tužilaštva Kantona Sarajevo, prijave su podnesene protiv aktuelnog načelnika opštine Trnovo Ibre Berila (SDA), ali i bivših načelnika Novog Sarajeva Nedžada Koldže i sarajevske opštine Centar Nedžada Ajnadžića, takođe, kadra SDA.

Oni su osumnjičeni da nisu prijavili milionsku imovinu.

Nezvanično, Berilo nije prijavio da na računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM.

Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavljen je Abid Jusić, odborenik SDA u opštini Centar, jer nije prijavio četiri stana i dvije garaže, kao i Samir Šišić, odbornik Prve stranke u opštini Ilidža, jer nije prijavio 100.000 KM.

Koldžo nije prijavio brojne akcije, stan srodnika i vozila.

Avaz ima informaciju da ove osobe i van granica BiH imaju imovinu koju nisu prijavili.

Prihvati notifikacije