Kultura

Nacističko ukradeno blago: Istražioci zaplijenili slike Egona Šilea iz 3 muzeja, djela vrijede milione

Američki istražioci zaplijenili su umjetnička djela austrijskog slikara Egona Šilea iz tri muzeja zbog tvrdnji da su ih nacisti ukrali od jevrejskog kolekcionara tokom Drugog svjetskog rata.

Slike Egona Šilea
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Slike su zaplijenjene iz muzeja u Čikagu, Pitsburgu i Oberlinu u američkoj državi Ohajo nakon što je Vrhovni sud države Njujork izdao naloge za pretres zbog osnovane sumnje da pojedina djela u njihovim zbirkama predstavljaju “ukradenu imovinu”.

U nalozima za pretres precizirano je da se tri slike zaplijenjene “na mjestu”, što znači da za sada mogu da ostanu u muzejima.

Riječ je o tri slike – “Ruskom ratnom zarobljeniku” iz Čikaškog instituta za umjetnost, “Portretu čovjeka” iz Karnegijevog muzeja u Pitsburgu i “Djevojci sa crnom kosom” iz Alenovog Memorijalnog muzeja umjetnosti u Oberlinu, a koje su sve trenutno dio građanskih tužbi koje su podnijeli nasljednici Frica Grinbauma, objavio je CNN.

Pročitajte još

Grinbaum, kabare zvijezda i tekstopisac, sakupio je prije rata umjetničku kolekciju od gotovo 450 djela, prema sudskim dokumentima koje su podnijeli njegovi nasljednici.

Među njima je bilo 81 umjetničko djelo Šilea, ekspresionističkog slikara i štićenika slikara Gustava Klimta.

Grinbaum je 1938. godine poslat u koncentracioni logor Dahau, gdje je, kako navode njegovi nasljednici, bio mučen i primoran da potpiše “nezakonito punomoćje” svojoj supruzi prije nego što je ubijen 1941.

U sudskim dokumentima se tvrdi da je njegova supruga Elizabeta tada bila primorana da izvrši likvidaciju njegove imovine, uključujući i kolekciju umjetničkih djela, koju su nacisti opljačkali i rasturili.

I ona je kasnije ubijena u koncentracionom logoru.

Tri zaplijenjene Šileove slike nastale su između 1911. i 1917. godine, a istražitelji su procijenili da svaka od njih vrijedi između milion i 1,5 miliona dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije