Društvo

NAGLO POGORŠANJE SITUACIJE Slijedi analiza razloga povećanja broja zaraženih korona virusom u Srpskoj

U posljednja tri dana u Srpskoj je došlo do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, a najviše novozaraženin na dnevnom nivou je iz Banjaluke, poručuje direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

NAGLO POGORŠANJE SITUACIJE Slijedi analiza razloga povećanja broja zaraženih korona virusom u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, u protekla 24 časa u RS je korona virus potvrđen kod još 127 osoba, od čega su 44 novozaražena iz Banjaluke.

Zeljković ističe da je IJZ RS proteklih dana već prikupio određene informacije koje su u vezi sa razlozima povećanja broja zaraženih na dnevnom nivou, te u određenim lokalnim zajednicama.

– U narednom periodu ćemo izanalizirati sve pokazatelje i, kada ustanovimo razloge povećanja broja pozitivnih na korona virus, eventuelno, predložiti određene mjere – poručuje Zeljković.

Prema njegovim riječima, u kontekstu epidemiološke situacije, u obzir treba uzeti i godišnje doba u kojem se nalazimo.

Pročitajte još

– Vremenske prilike dovode do pojave većeg broja simptoma, odnosno, povećnja broja osoba koje se javljaju sa respiratornim simptomima u ambulante domova zdravlja. S obzirom na veći obuhvat testiranja, za očekivati je i da imamo veći broj osoba sa pozitivnim rezultatom na prisustvo korona virusa – ističe Teljković.

Dodaje da će se, pored razloga povećanja broja zaraženih, analizirati i u kojoj su oni starosnoj grupi, te njihove kliničke slike.

– Kroz nepoštovanje mjera, korona virus jako se brzo može proširiti, bez obzira da li je riječ o nekom privatnom ili poslovnom okupljanju. Definitivno, u situacijama u kojima se mjere ne poštuju, virus može veoma lako i brzo da se proširi. Takođe, osobe koje su asimptomatske, virus prenose na ljude iz porodice, te starije osobe koje imaju više hroničnih oboljenja, pa se situacija kod njih može iskomplikovati – upozorava Zeljković.