Politika

Najbolja diskusija do sada: Postoje pomaci u dijalogu Vučić - Kurti

Iako Kosovo i Srbija uz posredovanje Evropske unije nisu uspjeli da postignu dogovor o srpskim registarskim tablicama i dokumentima, neimenovani zvaničnici EU su za Radio Slobodna Evropa rekli da su optimisti da se dogovor može postići za nekoliko dana.

Najbolja diskusija do sada: Postoje pomaci u dijalogu Vučić - Kurti
FOTO: EU/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako se navodi, zvaničnici EU koji su insistirali na anonimnosti rekli su da se “ova runda sastanaka neće smatrati završenom bez postizanja sporazuma”.

Diplomatski izvori u Briselu tvrde da je postojala i posvećenost nekih zapadnih lidera, koji su posljednjih dana kontaktirali kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da ih ohrabre da postignu dogovor i izbjegnu eskalaciju situacije.

FOTO: EU/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: EU/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Među tim zapadnim liderima su i nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron.

– Mnogi međunarodni lideri izrazili su svoja očekivanja od susreta ova dva lidera. Čak su i sami lideri to shvatili. Iako nismo imali dogovor o konačnom načinu rješavanja ovog pitanja, proces se nastavlja – rekli su izvori u EU.

Kako se navodi, jučerašnji sastanak je treći put da se Kurti i Vučić sastaju u Briselu, u okviru dijaloga, piše “Radio slobodna Evropa”.

Prema izvorima RSE, proces dijaloga se nastavlja i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je nastavio kontakte sa dvojicom lidera i nakon završetka sastanaka.

FOTO: EU/USTUPLJENA FORTOGRAFIJA
FOTO: EU/USTUPLJENA FORTOGRAFIJA

Prema njihovim riječima, “poslije sastanaka osjećanja su pomiješana, s jedne strane ima ohrabrujućih elemenata, a sa druge strane su stranke zauzele suprotstavljene stavove po mnogim tačkama”.

Diplomatski izvori su pokazali da su jučerašnji sastanci bili podijeljeni na dva dijela i da se na početku razgovaralo o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

– Lideri su razgovarali o tome kako vide odnose u budućnosti i kako doći do normalizacije. Bila je to dobra diskusija, ali bi sada bilo naivno očekivati dogovor. Više se nisu slagali nego što su se slagali. Ali to je bila njihova najbolja diskusija do sada. I dogovorili su se da će imati redovne sastanke. Dogovorili su se da će razgovore imati jednom mesečno – rekao je ovaj izvor.

U drugom delu se govorilo o aktuelnim nesuglasicama, a prema izvorima iz EU, diskusija je bila fokusirana i izneti su razni predlozi.

Pročitajte još

– Razgovarano je i o pitanju energetike. Postoje kašnjenja u implementaciji mape puta, ali se to može vrlo brzo poboljšati. Utvrdili smo koje nove korake treba preduzeti. Ne postoje elementi koji se ne mogu implementirati. Ali potrebna nam je posvećenost obe strane – rekli su izvori iz evropskog bloka.

Prema njihovim riječima, Srbija je postavila pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Srbija traži da Kosovo primjeni sporazume postignute po pitanju ZSO. Međutim, Vlada Kosova se izjasnila protiv monoetničkog udruženja.

Kosovo i Srbija imaju sporazum o ZSO iz 2013. godine, a zatim 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti sa Ustavom.

Izvori RSE kažu da bi se budući pregovori mogli odvijati na nivou glavnih pregovarača i da bi pritisak mogao da se poveća da se pronađe rješenje, kako bi se izbjegla eskalacija situacije 1. septembra, prenosi Blic.

– Ne želimo da vidimo 30. avgusta ili 1. septembra situaciju koju smo videli 31. jula i 1. avgusta – rekao je on u EU.

Prihvati notifikacije