Digitalna Srpska

Najbolje se uči uz mobilni telefon: Ova škola ima dokaz da je ovo i te kako moguće

Projekat „Agora” u kojem je Srbiju predstavljala beogradska Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić” pokazao je da djeca znanja lakše i uspješnije usvajaju u nastavi van učionice uz pomoć aplikacija.

Najbolje se uči uz mobilni telefon: Ova škola ima dokaz da je ovo i te kako moguće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Žalimo se kako mališani najveći dio vremena provode uz mobilne telefone, ali šta kada bismo uspjeli da pronađemo način da ove naprave učinimo korisnim za njihov razvoj?

Upravo to je pokušala Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić” koja je bila deo projekta „Agora” čiji je cilj uključivanje mobilnih telefona u nastavu na otvorenom. Sve je počelo 2019. godine, a rezultati ovog malog, ali značajnog „eksperimenta” nedavno su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u hotelu „Tulip in”, prenosi Blic.

U projektu je učestvovalo 60 četvrtaka koji su imali zadatak da nastavnu temu „Prošlost i značajne ličnosti prošlosti” uče napolju, i to uz telefon. Oni su sa učiteljicom išli na teren, uz pomoć aplikacije učili o mjestima koja su obilazili, a zatim su rješavali i pitanja iz kviza o tim lokacijama. Na kraju su testirani i u školi.

– Prilikom odabira lokaliteta, olakšavajuća okolnost je bila dobra pozicija naše škole, koja u svom neposrednom okruženju ima kulturno-istorijske spomenike i ustanove od značaja za temu koju smo odabrali. – objašnjava učiteljica Dragana Aničić, koordinatorka ovog projekta, dodajući da su djeca bila oduševljena takvim zadatkom.

Djeca bolje uče kada su zadovoljna

A kada su djeca zadovoljna, onda i bolje uče. To se pokazalo i na samom kraju projekta, gdje su uz mališane koji su znanja sticali napolju, testirana i djeca koja su učila uobičajeno, u učionici.

– Uporednom analizom rezultata dobijenih testiranjem obe grupe učenika uočen je znatno veći procenat postignuća, za 21 odsto, kod đaka koji su učili uz upotrebu mobilne aplikacije u ambijentalnoj nastavi – objašnjava Aničićeva, dodajući da baš ovakvi rezultati pokazuju da đaci uz pomoć mobilnih telefona uče uspješnije, ali i uživaju u samom procesu sticanja znanja.

Uz digitalne materijale i alate, kaže ona, djeca bolje povezuju znanje i informacije sa okolinom.

– Radeći na ovom projektu, radili smo i na sebi. Usavršavali smo jezik, korištenje digitalnih alata, saznali smo više o istoriji i kulturi našeg mjesta, ali i mjesta u kojem žive naši partneri u ovom projektu – ističe koordinatorka Dragana Aničić.

Prihvati notifikacije