Kultura

“NAPUSTILO NAS OLIČENJE LJUBAVI” Potresne riječi na komemoraciji divi glumišta Nedi Arnerić

U prostorijama Jugoslovenske kinoteke danas je sa početkom u 12 časova održana komemoracija divi jugoslovenskog glumišta Nedi Arnerić.

“NAPUSTILO NAS OLIČENJE LJUBAVI” Potresne riječi na komemoraciji divi glumišta Nedi Arnerić
FOTO: N. RAUS/RAS SRBIJA

Na komemoraciju su stigle brojne Nedine kolege Milan Caci Mihajlović (71), Rada Đuričin (85), Branko Cvejić (73), Slobodan Šijan (73), Feđa Stojanović (71), Anica Dobra (56), Irfan Mensur (67) i brojni drugi.

Prvi je govor održao direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić (51), koji je prisutne zamolio za minut ćutanja.

Foto: My Sound Tabernacle/YouTube
Foto: My Sound Tabernacle/YouTube

– Dame i gospodo, prijatelji, poštovaoci Nede Arnerić, zamoliću vas na početku ovog komemorativnog skupa da minutom ćutanja odemo počast našoj Nedi – rekao je Pantelić. On je potom pročitao telegrame Nedinih kolega iz Srbije i regiona.

– Otišla je naša Neda sa svojom izuzetnom dušom… Saučešće svima i njenoj porodici – napisala je Mira Banjac – prenosi Telegraf.

– Nedavno su se ugasile tri velike filmske zvezde, napustila nas je draga Milena Dravić, Dusica Žegarac i oličenje života i ljubavi – naša Neda. Počela si rano, a profesionalni život nas je dva puta spojio, radili smo zajedno na dva filma i to je bilo dragoceno – napisao je u telegramu režiser Lordan Zafranović.

Pročitajte još

Na komemorativnom skupu od 12 časova u Jugoslovenskoj kinoteci nakon govora poštovaoci Nedinog lika i djela mogli su da pogledaju film “Ukleti smo, Irina”, koji je snimljen 1973. godine.

Makedonski reditelj Kole Angelovski je glavne uloge povjerio Nedi i Velimiru Bati Živojinoviću. Otac, sin i snaha žive u vodenici koja se nalazi u planini. Sin odlazi u vojsku, a u vodenici ostaju otac i snaja sami.

Zajednički život oca i snaje u jednoj prostoriji, rađa zabranjenu ljubav i strast, kada se sin vrati, nastaje drama.

Urna sa posmrtnim ostacima glumice biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara u 16.30 na Novom groblju.

Podsjećanja radi, Nedu Arnerić je u stanu pronašao brat Predrag Arnerić koji je krenuo da je obiđe, ali su vrata bila zaključana, a nakon što su otvorena Predrag je svoju sestru zatekao preminulu na stolici za trpezarijskim stolom.