Banjaluka

NARANDŽASTO UPOZORENJE ZA BANJALUKU Očekuje se veća količina padavina i pojava grada

Republički hidrometeorološki zavod RS je danas izdao narandžasto upozorenje za područje Banjaluke, jer se očekuju jači grmljavinski procesi, pojava grada i veća količina padavina.

NARANDŽASTO UPOZORENJE ZA BANJALUKU Očekuje se veća količina padavina i pojava grada
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U toku dana očekuje se česta pojava kiše, pljuskova i lokalnih grmljavina. Prema podnevu i popodne biće sve više oblaka, uz kišu i pljuskove. Prvo će se zona jače nestabilnosti formirati iznad zapadnih i jugozapadnih predjela, te na jugu, gdje može biti i lokalnih nepogoda, praćenih gradom, jakim olujnim vjetrom i obilnijim padavinama, od 30 do 40 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. Prema večeri, oblaci nestabilnosti se od centralnog pojasa premještaju na sjever gdje će dati jake grmljavinske procese, lokalno obilne padavine i olujni vjetar – saopšteno je iz RHMZ RS.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice upozoravaju građane na potencijalno opasne vremenske prilike.

– Na teritoriji grada Banjaluke jutros je palo 13 litara kiše po kvadratnom metru, te se do kraja dana mogu očekivati iste ili veće količine padavina. Upozoravamo građane na oprez i preduzimanje mjera sa ciljem samozaštite – kazali su u Civilnoj zaštiti.