Hronika

"NASRTALI SU KAO RAZJARENI PSI " Ispovijest taksiste koji je teško povrijeđen u OBRAČUNU PIJANIH MLADIĆA

Vidio sam samo ruku kako ubacuje zapaljenu baklju u auto. Zaustavio sam taksi i viknuo: “Djeco, ima plinska boca, bježite iz auta!”

"NASRTALI SU KAO RAZJARENI PSI " Ispovijest taksiste koji je teško povrijeđen u OBRAČUNU PIJANIH MLADIĆA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Ovim riječima taksista “Siti taksija” G. Ž. (56) opisao je dramatične trenutke sukoba dvije grupe mladića u kojem se našao ni kriv ni dužan obavljajući svoj posao, a u kojem je zapaljeno i njegovo taksi vozilo marke “tojota prijus”.

On je u pokušaju da ugasi taksi zadobio opekotite trećeg stepena na rukama i licu i poslije ukazane pomoći pušten je na kućno liječenje.

G. Ž. priča da je dobio poziv da dođe u Matejevačku ulicu ispred jednog poznatog ugostiteljskog objekta gdje su u kola ušla dvojica mladića starih od 18 do 20 godina.

Rekli su da idemo do centra, a jedno pedesetak metara niže stali smo da pokupimo još dvojicu njihovih drugara. Uđu i oni, pođemo sve normalno. Ali ispred semafora gdje se iz Matajevačkog puta skreće za Knjaževačku ulicu, stajala je grupa od tri ili četiri mladića. Odjednom ovaj dečko koji je sjedio na zadnjem sedištu iza suvozača otvara zadnja desna vrata i obraća se tim momcima sa uvredama i psovkama… Kada sam vidio, viknuo sam mu: “Dečko zatvaraj vrata jel si nomalan” – priča povrijeđeni taksista za Blic.

Međutim, kako kaže, odjednom svi koji su bili napolju nasrću na njega kroz otvorena vrata.

– Bukvalno su skočili na auto. Polako vozim i vidim samo ruku, nisam vidio čovjeka, kako ubacuje zapaljenu baklju na sjedište, iza ovoga što je otvorio vrata. Tog trenutka stajem i vičem: “Djeco, ima plinska boca, bježite iz auta!” – opisuje dramatične trenutke G. Ž. koji dvije godine radi kao taksista.

Kaže da su svi istrčali iz auta, osim jednog mladića koji je sjedio na zadnjem sjedištu na sredini.

Foto: Branko Janačković/RAS Srbija
Foto: Branko Janačković/RAS Srbija

– On se dečko uplašio, šućurio se dole na patosu sa rukama preko glave. Uspjeli smo da ga izvučemo iz vozila dok je plamen zahvatao unutrašnjost vozila sve više i više. Da je bilo još neku sekundu unutra vjerovatno bi ga uhvatio plamen. Sve se razgorjelo vrlo brzo. Suva slama tako ne gori brzo jer, čuo sam poslije, te baklje razvijaju temperaturu od 1.500 stepeni – kaže on.

– Nekako smo izvukli ovog dečka sa zadnje sedišta i otrčim po protivpožarni parat i počinjem da gasim. Ali, vatra se već razgorjela, neće da se ugasi. Aparat ispraznim, neće. Uzeo sam i flašu vode koju sam imao kod sebe, ništa. Onda izađem i počnem da dozivam: “Ljudi upomoć, dajte aparate”. Bilo je pet, šest vozila, niko nije stao. Jedan taksista je stao i dao mi litar i po vode. Ali šta sa vodom može da se uradi, požar je već uzeo maha .Gaseći požar ja sam zadobio opekotine trećeg stepena na obje ruke i na licu. Kosu zamalo da upalim, da se upalila, ko zna šta bi bilo – priča G.Ž.

On navodi da je mladić koji je bio na zadnjem sjedištu priveden po dolasku policije, a ostali su pobjegli.

– Da sam znao da su se prije toga sukobili u kafani, ne bi ih vozio. Ja sam vozio pijane i ranije, relativno su mirni. Ono što me je šokiralo bilo je to što onoliku agresivnost jedan prema drugom da ispoljavaju to nisam vidio, to je katastrofa. Kao kad pustiš dva najkrvoločnija psa jedan na drugog, to je tako bilo – kaže G.Ž.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

U požaru na automobilu je aksplodirala i plinska boca ali detonacija nije bila jaka niti je od toga bilo posljedica. G. Ž. je na bolovanju do daljnjeg jer zbog povreda na rukama ne može da vozi.

– Sva dokumenta su mi izgorjela. Vozačka i moja i saobaćajna, lična karta, zdravstvena knjižica, prsluk, telefon, moje pare, pazar – sve je izgorjelo – kaže on.

Policija radi na rasvjetljavanju okolnosti sukoba u kojem je zapaljen taksi.