Politika

"Ne bih slao hrvatsku vojsku" Milanović o "mirnom razdruživanju" Srpske od BiH i usvajanju Rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, kazao je u petak da, za razliku od bivšeg hrvatskog predsjednika, Stipe Mesića, u slučaju secesije Republike Srpske ne bi poslao hrvatsku vojsku u Bosnu i Hercegovinu.

"Ne bih slao hrvatsku vojsku" Milanović o "mirnom razdruživanju" Srpske od BiH i usvajanju Rezolucije o Srebrenici
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Milanović se na početku obraćanja javnosti osvrnuo na Rezoluciju o Srebrenici, koju je Hrvatska podržala u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima objasniti da Rezolucija o Srebrenica nijednom riječi ne dotiče Srbe ili srpstvo. Ako i dalje to smatraju gaženjem i zatiranjem Srba, onda će im sutra smetati oblačan dan. Ne slažem se sa svim elementima te Rezolucije, ali tamo se dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom i ništa ne može promijeniti činjenicu da je manijakalna grupa ubica smaknula hiljade ljudi. Sada je vrijeme da se to zatvori i da se počne živjeti normalno u BiH – rekao je Milanović.

Milanović se osvrnuo i na pozive pojedinih političara na “mirno razdruživanje” od BiH.

Pročitajte još

– Svojevremeno je Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašto, ali bez jakog razloga. Nisam oko toga razgovarao s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, ali nisam ni s premijeriom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem. Vidio sam da je hrvatska diplomatija, odnosno, kabinet Ministarstva spoljnih poslova u Njujorku, što je očito kabinet HDZ tamo, kosponzorisao Rezoluciju. Mogli su onda i učestvovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust. To su odluke koje se po Ustavu ne smiju donositi bez predsjednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protivustavno. No, nema posljedica za takvo ponašanje – ocijenio je Milanović.

Milanović je napomenuo da o svemu tome priča jer je to ozbiljna tema za razgovor, prenosi N1.

– Oko toga sam danas pisao Plenkoviću, ali znam da na to neće odgovoriti. Pa ću za par dana, bojim se, javnosti pokazati što sam napisao. Nije to obaveza prema meni nego prema Ustavu. Način na koji je Hrvatska kosponzorisala Rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, protivustavan je. Sadržaj mi nije sporan, ali to je napravljeno meni iza leđa – zaključio je Milanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu