Regioni

NE DAMO DA NAM UNIŠTE RIJEKU I VODOVOD Fočaci sutra izlaze na protest zbog izgradnje malih hidroelektrana

Zbog izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Bjelava, koja je počela je u jeku najžešće korona krize, izolacije i policijskog časa, u Foči građani ponovo izlaze na proteste.

NE DAMO DA NAM UNIŠTE RIJEKU I VODOVOD Fočaci sutra izlaze na protest zbog izgradnje malih hidroelektrana
FOTO: CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU BANJALUKA

Aktivisti tvrde da se bore za goli opstanak, jer male elektrane ugrožavaju gradski vodovod, uništavaju reke i prete da bez vode ostave veliki broj Fočaka.

-Posebno smo uznemireni radovima koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava. Uprkos brojnim poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova – navode organizatori protesta.

Udruženje “Bjelava” pozvalo je Fočake  da se sutra u 10 časova okupe u mjestu Bukovica kod restorana „Braća Kovačević”.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča i Neformalna grupa Sačuvajmo rijeke Foče podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo izgradnju centrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

-Smatramo da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav iz javnog poziva, u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča, koje je imalo primjedbe na gradnju planiranih elektrana zbog ugroženosti gradskog vodovoda – navode organizatori skupa, te dodali da će se učesnicima, između ostalih obratiti i mještanin, Suljo Hasanbegović, vlasnik parcele koja je uzurpirana i Dragan Bulajić, vlasnik firme „Extreme inžinjering“ za projektovanje hidrocentrala.

Oni su apelovli na učesnike da tokom protesta poštuju naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije za vrijeme pandemije corona virusom. Eko aktivisti u Foči su i ranije protestovali protiv izgradnje malih elektrana u slivu Bjelave. Početkom jula su stali na put bagerima i tražili da se javnosti otkrije ko i na osnovu kakvih dozvola razara rijeku i siječe šumu. Ispostavilo se da je “pripremne radove” na Bjelavi obavljlala firma “Srbinjeputevi”, ali da su dozvolu za taj posao dobili tek mjesec dana nakon što su bageri izašli na teren.