Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NE ISKUŠAVAJTE HRISTA” Vladika Grigorije je zatvorio sve crkve i ima PORUKU za sve (VIDEO)

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Pandemija virusa korona zadesila je pravoslavni svijet u vremenu Velikog posta, ali jasne instrukcije crkve još uvijek nisu poznate ili jasne.

Sa druge strane episkop srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj Grigorije poručio je da je zatvorio sve crkve i poručuje da se ne iskušava Hrist.

– Zvanični stav crkve je uvijek sledovati Hrista i Jevanđelje. Mi smo čekali instrukciju od našeg Sinoda kao od organa koji najbolje funkcioniše sada kada ne može da se sastane Sabor. Zato je teško govoriti o stavu SPC- Što se tiče mog ličnog stava on je poznat, i ja sam ga iznio preko telefona – poručio je Vladika Grigorije.

Dodaje da je zatvorio sve crkve.

– Ne zbog toga što se plašim vlasti, zato što prosto mislim da je vlast u Njemačkoj donijela ispravnu odluku. Sve što su donijeli mi smo dužni da ispoštujemo, ali ja to sve podržavam. Imamo dva manastira koja neprestano služe, ali i oni su zaključali vrata za ljude koji dolaze sa strane. Ne možemo da skupljamo narod u crkvu na jedno mjesto. Možda je dobro da postavim dvije stvari – kaže Grigorije i dodaje: “Moj ključni stav je, Hristov post na gori, 40 dana dolazi đavo da ga kuša i onda svaku đavolovu kušlju odgovara: “Ne kuštaj Gospoda Boga svoga”.

– Pričešće ne može da bude izvor zaraze, ali da li može da bude prenosnik, ja bih svima rekao, “ne kušaj Gospoda Boga svoga, ne kušaj svoju vjeru, ne kušaj njegovu vjeru u tebe” – poručio je.

Vladika Grigorije je poručio takođe da je sveta liturgija najvažnije nešto na svijetu, ali da se nekada moramo određi najvažnijih stvari, jer ovo neće trajati vječno.

Vladika je još dodao, “oblačak je proći će, kad naiđe oblačak pametan čovjek se skloni”, prenosi ATV.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO