Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE MARI ZA UPOZORENJA HANA Haradinaj ne odustaje, ukidanje taksi poslije priznanja

Politika
Autor:

Foto: Đorđe Kojadinović/RAS Srbija

Iako je glavni razlog posjete evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana u četvrtak Prištini bio zahtjev da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije promijenio stav, piše Gazeta ekspres.

Kako navodi taj prištinski sajt, razgovor komesara Hana i Haradinaja započeo temom liberalizacije režima viza.

Han je, međutim, podsjetio Haradinaja da je to pitanje zatvoreno još u decembru prošle godine, i da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godine, a sada je tek početak 2019.

– Prva posjeta regionu u 2019. Imao sam dobre i otvorene razgovore sa premijerom Haradinajem i ministrima. Radujem se bliskoj saradnji po svim otvorenim pitanjima kako bi Kosovo moglo da napreduje na svom putu ka EU – napisao je evropski komesar na Tviteru.

Haradinaj je nakon sastanka na Fejsbuku napisao da je Hanu prenio da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da očekuje brzi napredak.

– Na sastanku sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, ponovio sam da je pozicija Kosova jasna po pitanju evropskih integracija. U tom smislu, postigli smo napredak na evropskom putu i nakon ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju očekujemo brzu odluku o dobijanju prava na slobodno kretanje – napisao je Haradinaj.

Gazeta ekspres navodi da je Han, međutim, bio više zainteresovan da razgovara o ukidanju taksi za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, i da je zbog toga i došao u Prištinu.

Haradinaj mu je, kako se navodi, dao sličan odgovor koji je dao na takav zahtjev Amerikanaca.

Carine se ukidaju kada Srbija prizna Kosovo, rekao je Haradinaj, a prenosi Gazeta ekspres.

Haradinaj je u nedjelju izjavio da je prištinska vlada spremna da ukine takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati, kako je naveo, uzajamnim priznanjem.

Gazeta ekspres primjećuje da nakon sastanka Hana i Haradinaja nije navedeno je EU preko svog komesara ponudila takve garancije.

Oni se, inače, po završetku sastanka nisu obratili novinarima, niti su na svojim nalozima drustvenim mrežama pomenuli takse.

Han, koji je u Prištini razgovarao samo s Haradinajem, nakon sastanka je otputovao za Tiranu, gdje će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO