Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„NE ODGAĐAJTE POBJEDU“ Stevandić pozvao građane da ne slušaju HEJTERE I BETERE

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Ujedinjene Srpske, ljekar i šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije RS dr Nenad Stevandić obratio se građanima novom kolumnom u kojoj im poručuje da sada disciplina ne smije da popusti:

– Usred pete nedjelje epidemije ukazuje se sunce i temperature rastu preko 20 stepeni. 7. aprila su i prvi pacijenti skinuti sa respiratora u UKC Banjaluka, a imamo i preko 50 potpuno oporavljenih na 346 zaraženih što je takođe dobar pokazatelj. Broj umrlih je ispod deset, a  virus nam nije ušao u srce zdravstvenog sistema gdje Republika Srpska zasad drži skoro vodeću poziciju. Mnogo je truda, koji se uglavnom ne vidi, uloženo da to postignemo. Zahvalnost se već svuda osjeća kao i nada da epidemija neće još dugo. Naravno, svi ovi podaci se dnevno mijenjaju, ali se iako stidljivo, ipak primjeti trend koji sa pika ili platoa epidemije počinje da naginje na dole, na dugo čekanu i željenu informaciju – da pada prosječni broj novozaraženih svakog novog dana.

Šta nam to može da pokvari?

Prvo, popuštanje discipline jer je evidentno da se u nekim karantinima konzumira alkohol i prave žurke. Neki čak siju nezadovoljstvo postavljajući slike i snimke iz karantina gdje nekolicina nezadovoljnih drži lekcije čitavoj zajednici koja upravo ulaže u njihovo liječenje i drži pandemiju pod kontrolom.

Drugo, pred vikend se očekuje dolazak naših građana na vaskršnje praznike. Iako im stalno šaljemo poruke da će Vaskrs slaviti u karantinu, zov zavičaja se ne smije potcijeniti. Opasno je da na već pomalo umornu vojsku zdravstvenih radnika, civilne zaštite, MUP i inspekcije, navali novi talas građana na graničnim prelazima i graničnim i lokalnim karantinima. Zato svi moraju da pronađu dodatnu snagu i energiju, a odgovornost i umjeće su već pokazali  navedeni pripadnici institucija prve linije odbrane. A bogami steklo se i iskustvo.

Zato  „No pasaran“!

Držali smo se sjajno svih ovih dana i nedjelja, te nam se nije desio italijanski ili španski scenario, naravno ni američki. Sad se može jasno primjetiti da postoji veći trend pada novozaraženih u prvom i drugom prstenu zemalja koje okružuju bivšu SFRJ. Pad od oko, a negdje i  preko hiljadu novih slučajeva bilježe Italija, Španija, Njemačka i Francuska od kojih svaka ima preko 100.000 zaraženih građana. Mađarska se sa deset miliona stavnovnika drži ponajbolje i ima ispod 800 zaraženih, a Austrija sa oko osam miliona stanovnika ima preko 12.000 zaraženih. Međutim, trend pada na dnevnom nivou u Austriji je među najočitijim, a austrijska vlada među prvima najavljuje povlačenje nekih restriktivnih mjera.

Dakle, poštovani građani u karantinima, u kućnoj izolaciji i samoizolaciji, djeco, bake, deke, vozači, prodavci, pekari, svi građani i svi u zdravstvu, Civilnoj zaštiti, MUP, inspekcijama i štabovima, zadržimo disciplinu i ne dajmo da nam kojekakvi pametnjakovići, samoživi i samozvani hejteri i beteri odlože pobjedu koja se sve bolje vidi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO