Magazin

Ne treba vam omekšivač: Isprobajte trik za mekano rublje s jednim neočekivanim sastojkom

Svakodnevno se na društvenim mrežama nalaze zanimljivi trikovi koji nam mogu olakšati svakodnevicu, a ovoga puta u pitanju je savjet za korišćenje alkoholnog sirćeta umjesto omekšivača, koji je otkriven u jednoj grupi.

veš
FOTO: LAUNDRY JET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Brojni članovi grupe potvrdili su da trik zaista funkcioniše i da svako treba da ga isproba.

Alkoholno sirće je poznato po tome što može da zamijeni mnoga sredstva za čišćenje. Njegova tajna leži u sirćetnoj kiselini, koja je toliko blaga da neće oštetiti tkanine, ali dovoljno jaka da rastvori ostatke sapuna i deterdženta.

Pročitajte još

Pored toga, alkoholno sirće može izbijeliti bijelu odjeću koja je posivjela i izgubila svoj prvobitni „sjaj“. Mnogi ljudi vole da ga koriste kako bi spriječili da se dlaka kućnih ljubimaca skuplja na odjeći, ali i da ispere miris cigareta sa odjeće.

Kako koristiti sirće kao omekšivač?

Za prosječno opterećenje veša, 1/2 šolje sirćeta treba dodati direktno u mašinu za pranje veša na početku ciklusa ispiranja. Ako vaša mašina za pranje veša ima automatski dozator za omekšivač, napunite ga sirćetom prije svakog punjenja.

Zašto je sirće efikasna alternativa omekšivaču?

Ako se vaša rutina pranja ne obavlja pravilno – koristite previše deterdženta, količina je prevelika za mašinu za pranje veša ili praktikujete prekomjernu upotrebu komercijalnih omekšivača – prljavština i ostaci proizvoda ostaju u vlaknima. To dovodi do grubih peškira, zarobljenih mirisa i ispranih boja, prenosi Krstarica.

Alkoholno sirće će rastvoriti ostatke alkalnog sapuna i omekšivača koji su se nakupili na vlaknima, ali je dovoljno blag da spriječi oštećenje tkanine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije